h i r d e t é s

Trump Romániát is naggyá tenné

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Trump Romániát is naggyá tenné

2019. augusztus 21. - 08:17

 

Az amerikai elnök közölte, szívesen ellátogatna Romániába. - írja a 24.hu.

Forrás: transindex.ro

Közös nyilatkozatot írt alá kedden Klaus Johannis román és Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban. 

A dokumentum szerint az Egyesült Államok támogatja, hogy a román állampolgárok  bekerülhessenek a Visa Waiver vízummentességi programba

– írja a Transindex.

A dokumentum szerint a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítésével új lehetőségek nyílnak a biztonság növelésére, a fejlődésre és a jólétre, a közös kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésre. A nyilatkozat felidézi az 1989-es forradalmat, kitér Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulójára, és arra, hogy mindkét ország nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti az energetikai biztonságot.

Hangsúlyozzuk ellenvetésünket az Északi-Áramlat 2 és más olyan projektekkel szemben, amelyek energetikai szempontból függővé teszik szövetséges és partnerországainkat Oroszországtól. Románia földgázforrásai hozzájárulhatnak országaink jólétének növeléséhez, illetve Európa energetikai biztonságának megerősítéséhez.

A dokumentum szerint a korrupció elleni harc terén a két ország között fennálló kiváló partnerség alapja az elköteleződés a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás mellett.

Hangsúlyozzuk, hogy a jó kormányzás képezi közös jólétünk és biztonságunk alapját.

A felek elkötelezték magukat a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat erősítése, a befektetések ösztönzése mellett.

A közös  nyilatkozat elfogadása előtt Donald Trump azt mondta, számára megtiszteltetés számára, hogy a Fehér Házban fogadhatja Johannist, aki nagy tiszteletnek örvend.

Jó munkát végzett. Értesüléseim szerint kampányidőszak következik Romániában, de úgy gondolom, hogy ön boldogulni fog, mert nagyon tehetséges, szereti az embereket.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy az USA romániai megítélése jobb, mint valaha, a két ország kereskedelmi forgalma is számottevő.

Sok romániai él itt az Amerikai Egyesült Államokban, sikeres emberek. (…) Olyan emberek, akik szeretik Romániát

– tette hozzá.

Klaus Johannis fontosnak nevezte, hogy ismét találkozhatott az amerikai elnökkel, akivel újfent tárgyalhatott a két ország kiváló partnerségéről.

Az ön vezetése alatt sokat haladtunk előre, és ez a továbbiakban is így lesz. Ez nagyon fontos számunkra, és azt hiszem, jó úton járunk, amiért köszönetet mondok.

Trump közölte, szívesen ellátogatna Romániába, majd adott a román államfőnek egy sapkát ezzel a felirattal, „Make Romania Great Again” (Tegyük újjá naggyá Romániát).

24.hu

 


 

h i r d e t é s