h i r d e t é s

Trumpot támadják – Orbán barátja bukott bele

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Trumpot támadják – Orbán barátja bukott bele

2019. szeptember 30. - 13:49

 

Trump lemondatása nem állítaná meg az amerikai köztársaság romlását, hiszen a fehér munkások joggal érzik azt, hogy a liberális elit elárulja őket. - írja a privatbankar.hu.

Az elnök ukrán botrányának első áldozata Kurt Volker Ukrajnával foglalkozó különmegbízott, aki információink szerint a magyar kormánnyal is szoros kapcsolatot ápol. 2015-ben személyesen tanúskodott a hazai kormány mellett, tagadva a jogállam lebontását és a túlzott orosz befolyást. Káncz Csaba jegyzete.
 
Kurt Volker, US Special Representative for Ukraine Negotiations, attend his press briefing in Kiev, 27 July 2019 (reissued 27 September 2019). US President Trump's lawyer Rudy Giuliani allegedly reached out to several aides to the Ukrainian President Zelensky, inlcuding Bakanov, as it is mentioned in a whistleblower's complaint over Trump's dealings with Ukraine. The whistleblower alleges that Trump had demanded Ukrainian investigations into US Presidential candidate Joe Biden and his son Hunter Biden's business involvement in Ukraine. 

A politikai belharcok Washingtonban új, robbanásveszélyes szakaszba jutottak múlt héten a demokraták azon döntésével, hogy felgyorsítják a Trump elnök felmentését célzó eljárás („impeachment”) megindítása előtti vizsgálatokat. (Ennek hátterében az ukrán elnökkel folytatott beszélgetésének kiszivárgása áll, erről ebben a cikkünkben is olvashat – a szerk.)

Ez természetesen újra egy kétélű kard a demokraták számára (akik már rendesen megvágták magukat az utóbbi pár évben a Trump-Moszkva összejátszással kapcsolatos vádaskodással), nem véletlen tehát, hogy  Pelosi demokrata-párti házelnök mostanáig nagyon óvatos volt és ellenállt minden ilyen kísérletnek.

A jelenlegi próbálkozás sikere is helyből kérdéses, hiszen a demokrata többségű Képviselőház az eljárást ugyan el tudja indítani, de a tényleges eltávolítás csak a Szenátus kétharmadának jóváhagyásával lehetséges, ami lényegében lehetetlen.

A kétélű kard másodszor is lecsap

Az amerikai politikában az „impeachment” egy súlyos szó.  Az USA történelmében eddig csupán kétszer indították el ezt a folyamatot és mindkettő kudarccal végződött - Andrew Johnson elnök ellen 1868-ban és Bill Clinton ellen 1999-ben. Richard Nixon 1974-ben pedig gyorsan lemondott, mielőtt ténylegesen elindíthatták volna az eljárást.

A Nixon- és Clinton-ügyekkel ellentétben a demokraták most nem akarnak szavazást a vizsgálat megkezdésének engedélyezéséről a Képviselőházban. A párt érzékeli, hogy az amúgy is feszült belpolitikai helyzetben jelenleg a tűzzel játszik. Mi több, a választóknak csak 37 százaléka mondatná le az elnököt az ügy kapcsán, míg 57 százaléka ellenzi azt.

A fehér munkásosztály haragja

Ahogyan Chris Hedges Pulitzer-díjas újságíró kifejti elemzésében, Trump lemondatása nem állítaná meg az amerikai köztársaság romlását és hanyatlását.  Az amerikai kékgallérosok ugyanis joggal érzik azt, hogy az elit elárulja és manipulálja őket.  Márpedig Trump, akármennyire alkalmatlan is elnöknek, de kifejezi ezt a dühöt. Valóban, a 2016 elnökválasztás során Trump választóinak 53 százalékát a Hillary Clinton elleni harag motiválta és csak 44 százalékuk támogatta konkrétan őt.

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s