fbpx Tudnivalók a levendula szerelmeseinek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tudnivalók a levendula szerelmeseinek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudnivalók a levendula szerelmeseinek

2021. november 24. - 09:06

 

A méltán népszerű és híres növény megismeréséhez egészen az ókori Egyiptomig kell vissza utaznunk. Ugyanis a mumifikálás egyik alapvető összetevője volt a levendulaolaj. Természetesen nem csak itt, hanem később az ókori Görögország, Róma és Párizs lakói is szívesen használták.

Forrás: lakberbazar.hu

Elsősorban a fürdési szokásaik egyik fő kiegészítője volt, hiszen úgy vélték, hogy ezzel a csodanövénnyel tisztulhat meg teljesen a testük és lelkük egyaránt. Magyarországba csak az 1700-as években került, eredetileg a Földközi-tenger mediterrán országaiban honos.

Hasznos tudnivalók

Napjainkban világszerte előszeretettel termesztik ezt a csodás évelő növényt, ami inkább a laza homokos talajt kedveli és persze a sok napsütést. Igénytelennek mondható, így bárki képes gondozni, majd élvezi az örökzöld növény számos jótékony hatását. Érdemes évente, ősszel megmetszeni, ezzel is frissítve a szárakat, amit aztán bokrozó termésével hálál meg.

A szüretre lehetőség van júniustól egészen októberig, fontos, hogy száraz időben és inkább a korai órákban tegyük. Mivel a frissen leszedett példányokat, ha közvetlen napsütés éri, az megfoszthatja jellegzetes illatától.

Varázslatos aromája mellett a levendula önmagában, pláne az ültetvények látványa igazán szemet gyönyörködtető. Az eddig említettek csupán egy cseppnyi tulajdonság a tengernyi jótékony és gyógyító hatása mellett.

A levendula felhasználása

Legelterjedtebb az aromaterápia területén. A növényből kinyert illóolajnak köszönhetően élvezhetjük a nyugodtság harmóniáját és a frissítő üdeség vidám érzetét. Használják még alvászavar, stressz, hajhullás, bőrbetegségek, alacsony vérnyomás, szédülés, gyomorpanaszok ellen is. Továbbá remek sebfertőtlenítő, fájdalomcsillapító, akár reumás panaszokra, megfázásra, de még a rákos megbetegedések kezelésének mellékhatásaira is használható. Felhasználása tehát igen univerzálisnak mondható, ennek is köszönhető, hogy számtalan ember kedveli és rajong érte.

Termékek

Órák hosszú sora sem lenne elegendő felsorolni a levendulás termékeket. Tudtad, hogy a levendulát még a konyhában is felhasználják, készítenek mézet is belőle, és a levendulaszörp remekül passzolhat a nyári koktélokhoz is? Ne feledkezzünk meg a teáról sem, amihez különböző méretű és anyagú levendulamintás bögrék kaphatók. Porcelán és kerámiabögre, kanállal egy csodás díszdobozban nagyszerű ajándék egy levendulaimádónak. Igazán látványosan kiegészíthetjük konyhánkat a levendulamotívumos tárgyakkal is, mint például a fűszertartók, bögrék és csészék.

Napjaink stresszel teli világában a levendula egyenlővé vált a nyugalommal, ami biztosít legalább pár perc békét a mindennapok mókuskerekének forgatagából. Szerezz be egy levendulamintás bögrét, főzz egy teát, végy egy forró levendulás fürdőt, és válj Te is a levendula szerelmesévé.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s