h i r d e t é s

Tudta? Ezeket a betegségeket, okozhatja a HPV

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tudta? Ezeket a betegségeket, okozhatja a HPV

2017. május 22. - 08:55

 

A Humán Papillómavírus (HPV) felelős a méhnyakrákok 99 százalékáért világszerte, valamint az összes rákos megbetegedés 5 százalékáért.

Forrás: scarformula.com

Itthon évente 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak, és közel 500 nő veszíti életét a betegség miatt. Bár sokan tájékozottak a HPV fertőzéssel kapcsolatban, csak kevesen tesznek valamit a megelőzésért. A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése. Jelenleg több mint 130 típusa ismert. Megkülönböztetünk alacsony és magas rizikójú HPV-típusokat, ezek jó- és rosszindulatú elváltozásokat egyaránt okozhatnak, a méhnyakrák mellett pedig más daganatos megbetegedésekért is felelősek.

Mi a különbség az alacsony és a magas rizikójú vírusok között?

Az alacsony kockázatú vírusok általában jóindulatú növedékeket,  szemölcs-elváltozásokat, úgynevezett kondilómákat okozhatnak a nemi szerven. Bár ez nem életveszélyes probléma, mégis számos kellemetlenség forrása lehet. Kezelése hosszan tartó és fájdalmas, a panaszok gyakran kiújulnak. A betegség komoly párkapcsolati problémákhoz vezethet, így megkeserítheti a szexuális életet.

Rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a megfertőződés a vírussal egyet jelent a méhnyakrákkal. A magas rizikójú vírusok daganatos elváltozásokat indíthatnak el. Világszerte a HPV felelős a méhnyakrákok 99 százalékáért, valamint az összes rákos megbetegedés 5 százalékáért. A HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok  közé sorolható a méhnyakrák mellett a hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli rákok, a hímvessző daganata, valamint idetartoznak a fej-nyaki rosszindulatú elváltozások is.

A HPV főleg szexuális úton terjed

A HPV nem csak szex során fertőzhet

A HPV főként szexuális úton terjed - orális és anális közösüléssel is -, de hüvelyi szülés során az újszülött is elkaphatja a fertőzést az anyjától. Ám nem minden esetben vezethető vissza szexuális együttlétre vagy a védekezés hiányára a fertőzés. Mivel az apró hámsérülések szabad utat biztosítanak a vírusoknak, a fertőzésakár kézzel vagy használati tárgyakkal (például közös borotvahasználattal) is átvihető.

A férfiak is veszélyeztetettek!

A fertőzésnek gyakran nincsenek tünetei, vagy csak hosszabb lappangási idő után jelentkeznek, így a férfiak és a nők tudtukon kívül vírushordozókká és terjesztőkké válhatnak. A vírus nem csupán a nőket, de a fiúkat, illetve a férfiakat is veszélyezteti, hiszen a HPV fertőzés nyomán nemi szervi szemölcsök, rosszindulatú fej-nyaki, végbélnyílás körüli rák és péniszrák is kialakulhat.

Nagyon fontos a megelőzés!

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Évente 28000 nő hal meg Európában méhnyakrákban, itthon pedig közel 500 nő veszíti életét emiatt. Több mint 50 százalék annak az esélye, hogy valaki az élete folyamán HPV-fertőzésen esik át.

A Szinapszis által készített legfrissebb hazai felmérés szerint a nők 87 százaléka hallott már a HPV vírusról, de csak 46 százalékuk volt tisztában a rövidítés jelentésével. Bár a megkérdezettek 57 százaléka állította, hogy ismeri a vírus által okozott megbetegedéseket, konkrét betegségeket csak 70 százalékuk tudott felsorolni. A HPV elleni védőoltásról az összes megkérdezett 81 százaléka hallott, de csak 3 százalékuk adatta be magának a vakcinát.

Többségük leküzdi a vírust, de 5-10 százalékuknál kialakulhatnak rosszindulatú elváltozások, amelyek végzetes kimenetelűek lehetnek. Annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak a kockázatokkal, és fontosnak tartják a megelőzést, a magyar nők alig negyede vesz részt szűrővizsgálaton, pedig rendszeres szűréssel és védőoltással a betegség szinte teljesen megelőzhető lenne

 

Forrás: Házipatika


 

h i r d e t é s