h i r d e t é s

Tudta? Gyűlöljük a plakátokat is!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudta? Gyűlöljük a plakátokat is!

2016. szeptember 22. - 06:55
0 komment

 

A hét elején Debrecenben, a Tócóskertben, a Kispiacnál találkoztam egy barátommal. 

A fotók 2016. szeptember 19-én, 13.00 óra körül készültek Debrecenben, a Tócóskertben.

A parkolóból gyalog sétáltam a napsütésben a helyszínre. A piachoz a hangulatos Holló László sétányon vezet az út. Nagyon ritkán járok erre, el is határoztam, egyszer jó lenne a festő emlékházát is megnézni.

A Tócóskertnek talán ez a legforgalmasabb része, a nap minden szakában sokan fordulnak meg erre. Míg a piacra értem, megakadt a szemem a villanyoszlopokon. Láttam, hogy előző éjszaka a Kétfarkú Kutyapárt debreceni "passzivistái" szépen kitapétázták plakátjaikkal, szórólapjaikkal a sétány oszlopait.. Az út elején, ahol valószínűleg este is sok a járókelő, még látszott szorgos munkájuk eredménye. Talán két oszloppal odébb már csak foszlányok maradtak a plakátokból. A Kispiacig sértetlen plakáttal már nem találkoztam, csak cafatok lógtak emlékeztetőül. Látszott, hogy a tépkedők szervezetten dolgozhattak és igen alapos munkát végeztek. Valószínűleg nem magányos elkövetők lehettek, akik mintegy véletlenül, esetlegesen, körömmel tépdesték a kutyapárt népszavazás ellenes hirdetményeit. Az aprólékos pusztítás szervezettséget mutat. A jelek szerint a "passzivistákat" követve, a ragasztás után szinte azonnal végezték vandál munkájukat , a vélhetően nem spontán szerveződött szabadcsapatok.

Az utcán sétálókkal beszélgetve néhányan célozgattak arra, hogy kik is lehettek a tépdesők. Látni, természetesen senki sem látott senkit. De érdekes, hogy nem gyerekcsínyt emlegetettek, hanem magasabb érdekekre próbáltak virágnyelven utalni. Hiszen nem tudhatták ki az a fazon, aki járókelőnek "álcázva" magát az oszlopokat fotózza. Többen közmunkásokat emlegettek mikor a plakáttépkedőkről beszéltünk, de voltak akik szerint ez Debrecenben elképzelhetetlen. Az igazság, mint mindig odaát van. Ha jól belegondolok, azért nem kell hozzá sok fantázia, hogy kitaláljuk, melyik az a politikai erő amelynek érdekében állhat a kutyapárt plakátjainak az eltüntetése. Persze nincs ebben semmi meglepő. Amíg "gyűlölködik" az ország, nem foglakozik a korrupcióval, az új és új Voldemortokkal, a növekvő Pasa parki luxuslakásokkal, a strómanok gazdagodásával, a tényleges bekerülési költség többszörösére árazott közbeszerzésekkel. Gyáva az a hatalom, amely az emberi félelemre alapozva keltett gyűlölettel akarja saját uralmát megerősíteni. Ezért semmi sem drága, még a plakátokat is képes gyűlölni. Talán még Orwell is tanulhatna tőlük egy s mást.

 

Budácsik Lajos


 

h i r d e t é s