h i r d e t é s


Túl vagyunk a csúcson?

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Túl vagyunk a csúcson?

2017. szeptember 29. - 05:19

 

Nem növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás 2016-ban, ami azt jelenti, hogy negyedik éve szinte változatlan szinten van az emisszió – ez pedig példa nélküli ilyen erős gazdasági növekedés idején. 

Forrás: The Mind Unleashed

A kutatók egyre biztosabbak abban, hogy nem csupán átmeneti csökkenésről van szó, hanem az emberiség túl van a kibocsátási csúcson.

A holland környezeti hatásvizsgálati hatóság (NEAA) által közzétett mutatók szerint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országaiban – Indiát leszámítva – tavaly csökkent vagy stagnált az emisszió, ami a szénfelhasználás visszaesésének és a megújuló energiaforrások fokozott használatának köszönhető.

Negyedik éve változatlan a szén-dioxid-kibocsátás mértéke a Földön, de még korai lenne fellélegezni

Ugyanakkor az emberiségnek továbbra is rengeteg kihívással, egyebek között a szarvasmarhák bendőjében történő erjedés következtében felszabaduló metánnal kell szembenéznie.

Továbbá a stagnáló emisszió ellenére még mindig hatalmas mennyiségű – 2016-ban több mint 35 milliárd tonna – szén-dioxid kerül a levegőbe, feltornászva a globális átlaghőmérsékletet és növelve a pusztító időjárási szélsőségek kockázatát.

 

Forrás: BBC, The Guardian, MTI / player.huh i r d e t é s

betöltés..

;