h i r d e t é s

Túlárazott tesztek, titkolózó orvosok Szlovákiában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Túlárazott tesztek, titkolózó orvosok Szlovákiában

2020. március 24. - 13:37

 

A szombaton kinevezett új szlovák kormány az Állami Tartalékalap igazgatójának menesztésére készül. Igor Matovič miniszterelnök szerint a Pellegrini-kormány intézkedései gazdasági kárt okoztak és veszélybe sodorták az állampolgárok egészségét. A kabinet a külföldről hazatérő felelőtlen orvosok büntetését is kilátásba helyezte.

A koronavírus-tesztelések számának növelését szeretné lehetővé tenni az új szlovák kormány. Igor Matovič újdonsült miniszterelnök célja, hogy a jelenlegi tesztek tízszeresét, vagyis

naponta nagyjából 3 ezer tesztet végezzenek el Szlovákiában.

Matovič kilátásba helyezte, hogy a közeljövőben 200 ezer teszt érkezhet Szlovákiába, de ez csak kedden válik biztossá. Jelenleg 13 ezer teszt áll rendelkezésre, további 19 ezer darabot rendeltek, ezeknek a napokban kellene megérkezniük. A miniszterelnök kijelentette: az egészségügyi miniszternek létre kell hoznia egy központi koordinációs csapatot, amelynek a tesztelési kapacitás növelése lesz a fő feladata.

Igor Matovič vasárnap ellenőrzést tartott az Állami Tartalékalapnál. Ennek eredményeként bejelentette, hogy javasolni fogja az Állami Tartalékalap igazgatójának, Kajetán Kičurának a menesztését. Döntését azzal indokolta, hogy

a Pellegrini-kormány ugyan elindította a szükséges eszközök beszerzését, de azokat gyanúsan túlárazta.

Az Állami Tartalékalap 6 millió euró értékben vásárolt védőfelszereléseket és 200 ezer gyorstesztet. A számítások szerint egy gyorsteszt ára így 30 euróra rúgott, miközben annak piaci értéke mindössze 2 euró is lehet. Az Állami Tartalékalap egy olyan pozsonyi székhelyű vállalattól vásárolta fel a szükséges eszközöket, amelynek éves forgalma elenyésző volt, miközben a Tartalékalap 35 millió euró értékben adta le nála rendelését.

„Az ellenőrzés során senki nem tudott magyarázattal szolgálni arra a kérdésre, hogy miért egy olyan céget szólítottak meg, amelynek minimális a forgalma, és amely nem tud bizonyítékkal szolgálni arra, hogy képes kielégíteni egy ilyen jellegű megrendelést“ – fogalmazott Igor Matovič kormányfő.

Közben a szlovák sajtóban több arról szóló hír látott napvilágot, hogy néhány praktizáló orvos eltitkolta vagy letagadta, hogy az elmúlt két hétben külföldön tartózkodott, és

a hazajövetel után tovább praktizált ahelyett, hogy önkéntes karanténba vonult volna.

Marek Krajčí újdonsült egészségügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy ilyen esetben személyes felelősségre vonást is számításba vesz, de még egyelőre nem tudja, hogy ugyanúgy szankcionálnák-e az orvosokat, mint bármely más személyt, aki megszegi a karantén szabályait, vagyis 1659 eurós büntetés befizetésével. A miniszter hétfőn a kora délutáni órákban viszont arról is tájékoztatott, hogy a pozsonyi főrévi Egyetemi Kórház két nőgyógyászának koronavírus-tesztje negatív volt. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s