h i r d e t é s

Tüntetésen álltak ki a tudásért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tüntetésen álltak ki a tudásért

2018. június 22. - 19:53

 

Az MTA függetlenségének csorbítása, a kutatásra szánt pénzek államosítása ellen demonstráltak a Széchenyi István téren. - írja a nepszava.hu.

Fotó: Molnár Ádám Forrás: nepszava.hu

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) függetlenségének csorbítása, a kutatásra szánt pénzek államosítása ellen tüntettek péntek délután Budapesten a Széchenyi István téren. A megmozdulást szervező Momentum Mozgalom azután döntött a tiltakozás mellett, hogy az Orbán-kormány bejelentette: az MTA költségvetésének nagy része az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül, s lényegében a tárca döntené el, az MTA mire költheti azt.

- A magyar kormány nem méltó az MTA alapítója, Széchenyi István emlékéhez, örökségéhez. Orbán Viktor, elárultad ezt az országot - üzente a kormányfőnek Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője. Szűcs Zoltán Gábor, az MTA egyik kutatója pedig arról beszélt: a történelem során eddig csak kétszer kellett szembenéznie ilyen mértékű átalakítással az Akadémiának, a szabadságharc elbukása, valamint a kommunista hatalomátvétel után.  

A kormány helyében most nem lennék büszke

- tette hozzá.

Az MTA költségvetésével kapcsolatban jövő hét kedden folytatódnak a tárgyalások Lovász László MTA-elnök és az innovációs minisztérium vezetője, Palkovics László miniszter között. Az Akadémia a kormánybarát Figyelő hetilap listázására (amellyel több tudóst támadtak) reagálva pénteki közleményében azt is jelezte: nem tartják számon tagjaik, doktoraik, köztestületi tagjaik, a kutatóhálózatukban alkalmazott munkatársaik világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem. "Az akadémiai közösségnek megbecsült tagja lehet az is, aki elkötelezett híve a jelenlegi kormányzatnak" - írták.

A kormány által ugyancsak üldözött Közép-európai Egyetem (CEU) pénteki diplomaosztó ünnepségén Kornai János, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzora is kifejezte szolidaritását mind a CEU-val, mind az MTA-val.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s