fbpx Úgy tűnik, hosszú távon is velünk marad a Covid: így kaphatjuk vissza az életünket | CIVILHETES

h i r d e t é s

Úgy tűnik, hosszú távon is velünk marad a Covid: így kaphatjuk vissza az életünket

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Úgy tűnik, hosszú távon is velünk marad a Covid: így kaphatjuk vissza az életünket

2021. december 05. - 16:16

 

Két évvel a világjárvány kezdete után az újabb és újabb Covid-19-változatok megjelenése rávilágított arra a tényre, hogy a vírus várhatóan hosszabb távon is velünk fog maradni.

Ez azt jelenti, hogy a világnak hosszú távú stratégiákat kell találnia a deltával, az omikronnal és az elkövetkező törzsekkel való együttélésre. Ahogy az országok változó ütemben nyitnak újra, vannak dolgok, amelyeket az egyének és a vállalatok megtehetnek annak érdekében, hogy óvatosan visszatérjenek valamiféle normalitáshoz. Az egyszerű, de állandó változtatások az emberek életében és munkájában korlátozhatják a kockázatokat. Ezeket gyűjtötte össze 5 pontban a Bloomberg cikke.

„Eddig a kormányok voltak felelősek az emberek viselkedéséért, de nem hiszem, hogy a jövőben is ilyen mértékben beavatkoznak, így a vírus elleni küzdelem egyre inkább egyéni döntés lesz” – mondta Benjamin Cowling, a Hongkongi Egyetem epidemiológiai professzora. A vakcinák kapcsán azonban fordított a helyzet: természetesen a vakcinák is segítenek a járvány elleni küzdelemben, aminek felvétele a legtöbb helyen még az egyén döntésén múlik, azonban egyre több országban terjed az oltás általánosan kötelező bevezetése vagy bizonyos munkakörökben az oltás kötelező elrendelése. A vírus felszámolása a világ nagy részén jelenleg lehetetlen, az egyéni szokások és közösségi terek megfelelő használata azonban lassíthatja a járvány terjedési ütemét, és megőrizheti a magas kockázatú csoportok biztonságát. Íme néhány ötlet egészségügyi szakértőktől:

1) Fókuszban a levegőminőség

A vírust hordozó nagyon finom cseppek és részecskék a levegőben zárt térben felhalmozódhatnak, ami azt jelenti, hogy az irodákat, éttermeket, iskolákat, buszokat és vonatokat biztonságosabbá kell tenni. Lidia Morawska, a Queenslandi Műszaki Egyetem Levegőminőségi és Egészségügyi Nemzetközi Laboratóriumának igazgatója szerint azokban az épületekben, ahol levegőt keringetnek, a levegőnek szűrőkön kell keresztülmennie, amelyek eltávolítják az esetleges a vírusokat. A fertőzés kockázata nagyobb lehet azokban az éttermekben, amelyekben csak normál légkondi van szellőztetés nélkül, és a vendéglátóknak evés közben le kell venni a maszkjukat – mondja, és azt javasolja, hogy minden nyilvános tér falára helyezzenek szén-dioxid-figyelőt. A Covid egyszerűen sürgőssé teszi a levegőminőség kérdésének kezelését.

2) Olcsó, gyors és gyakori tesztelés

A Covid-19 gyors otthoni tesztjei kulcsfontosságúak a normális társadalmi és gazdasági tevékenységek visszaállításához, de a költségek országonként eltérőek. Az Egyesült Államokban 14 dollártól indulnak a tesztek, de például az Egyesült Királyságban ingyenesek. „A Covid-19 legnagyobb problémája a tünetmentes emberektől a levegőben történő terjedés” – mondta Kenji Shibuya, a Tokyo Foundation for Policy Research epidemiológusa és kutatási igazgatója. "A negatív teszteredmény tudományosan bizonyítja, hogy nem vagy fertőző, így folytathatod az életed."

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata azt javasolja az embereknek, hogy hetente kétszer végezzenek gyorstesztet, és izolálják magukat, ha észlelik a vírust. Németország mindenki számára ingyenes gyorsteszteket adott, de szingapúri oltási és rendszeres tesztelési rendszer is egy jól átgondolt program - mondta Shibuya. Az ország, amely több millió ingyenes antigén gyorsteszt-készletet küldött ki a háztartásoknak, jövő évtől megköveteli az egészségügyileg jogosult alkalmazottaktól az oltást, vagy a saját költségükön végzett vizsgálatot, mielőtt munkába állnának. Az általános iskolásoknak azt mondták, hogy kéthetente egyszer végezzenek antigén gyorstesztet.

3) A maszkok az élet állandó részévé válnak

Hozzá kell szoknunk a maszk viseléséhez beltérben, sőt, zsúfolt helyeken a szabadban is, de télen, tömegközlekedési eszközökön vagy repülőkön is fontos a maszkviselés. A British Medical Journalban megjelent nyolc tanulmány áttekintése szerint az arcmaszk felhelyezése több mint felére csökkenti a Covid-fertőzés kockázatát. Azok számára, akik aggódnak a több milliárdnyi használt és eldobott maszk környezeti hatása miatt, is van választási lehetőség. A márkák világszerte törekednek arra, hogy pamut, kender és más fenntartható anyagok felhasználásával újrafelhasználható maszkokat készítsenek.

4) Kevésbé zsúfolt munkahelyek és ingázás

Az otthoni munkavégzés rugalmassága segít csökkenteni az egészségügyi kockázatokat. A vonatokon és buszokon utazók számának csökkenése csúcsidőben, mivel az emberek hibrid munkamódszereket alkalmaznak, csökkentené a napközbeni zsúfoltságot.

A levegőben történő terjedés kockázatát negyedére csökkentheti egy iroda kihasználtságának felére csökkentése – mutatják be olyan tudósok, mint Paul Linden a Cambridge-i Egyetemen. Nem valószínű, hogy a jól szellőző, csendes irodákban dolgozók többsége megfertőzi egymást, de a kockázat nő, ha a helyiség rosszul szellőzik, vagy ha a dolgozók több beszédet igénylő tevékenységben vesznek részt. A szakértők szerint az irodában vagy az iskolákban az olyan intézkedések segítenek, mint az asztalok közti távolság növelése, a tárgyalótermek kihasználtságának csökkentése és a maszk viselése beszéd közben. A vonatokon és a buszokon az utasoknak szintén maszkot kell viselni.

5) Gyakori kézmosás

Nyilvánvalónak tűnhet, de a gyakori kézmosás még mindig az egyik legjobb módja annak, hogy megvédjük az embereket a betegségektől, a Centers for Disease Control and Prevention (Centers for Disease Control and Prevention) szerint, a jól ismert útmutatásoknak köszönhetően, amelyek szerint legalább 20 másodpercig kell kezetmosni szappannal nyilvános helyen való tartózkodás vagy köhögés és tüsszentés után. Ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, a legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítők segíthetnek - mondja a CDC. A különbség az, hogy a kézmosás minden típusú baktériumot eltávolít, míg a fertőtlenítőszerek csak bizonyos baktériumokat pusztítanak el a bőrön. (Portfolio)


 

h i r d e t é s