h i r d e t é s

Új atomjégtörő hajót épít a Roszatom

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új atomjégtörő hajót épít a Roszatom

2020. április 24. - 15:19

Szerződést kötött a Roszatom az első új generációs, atomjégtörő megépítéséről 

A Leader atomjégtörőt az Iceberg központi tervezőiroda által kidolgozott tervdokumentáció alapján építik meg

2020. április 23-án a Roszatom atomjégtörő hajóit üzemeltető, murmanszki székhelyű Atomflot vállalat és a vlagyivosztoki Zvezda hajógyár vezetői a koronavírus-járvány miatt egymással táv-összeköttetéses kapcsolatot létesítve, külön-külön Murmanszkban, illetve Vlagyivosztokban aláírták az 10510-es projekt alapján készülő Leader atomjégtörő megépítéséről szóló szerződést.


Musztafa Kaska, az Atomflot vezérigazgatója

A megállapodást Musztafa Kaska (a képen), az Atomflot vezérigazgatója és Szergej Celujko, a Zvezda hajógyár vezérigazgatója látta el kézjegyével. Az új atomjégtörő megrendelője a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, fejlesztője az Atomflot, építője pedig a Zvezda hajógyár. A szerződés alapján az új típusú orosz jégtörő hajót várhatóan 2027-ben fogják üzembe helyezni.
- Fontos, történelmi esemény a mai aláírás az atomjégtörő flotta számára – jegyezte meg Musztafa Kaska, az Atomflot vezérigazgatója az aláírás alkalmából. A Leader két, a Roszatom szakemberei által kifejlesztett új típusú RITM-400-as reaktort kap, a hajó teljesítménye 120 MW lesz. Az új jégtörő hajó képes arra, hogy akár 4 méteres vastagságú jégtorlaszokat is áttörjön.
Az atomjégtörő üzembe helyezésével lehetővé válik az Északi-sark keleti régiójában a folyamatos hajózás, az Északi-tengeren pedig lehetőség nyílik arra, hogy új kereskedelmi útvonalak jöhessenek létre magasabb földrajzi szélességi fokokon.

A Leader atomjégtörőt az Iceberg központi tervezőiroda által kidolgozott tervdokumentáció alapján építik meg, és az OKBM Afrikantov, a Roszatom leányvállalata által kifejlesztett RITM-400-as reaktorokkal szerelik fel.
A 10510-es számú atomjégtörő-projekt alapján megépülő jármű főbb jellemzői:

  • teljesítménye 120 MW (a hajócsavarok tengelyein mérve)
  • maximális sebessége 22 csomó (40,74 km/h) (jégmentes vízen)
  • hosszúsága 209 méter
  • szélessége 47,7 méter
  • legvastagabb jégtorlasz-áttörési képessége 4 méter
  • vízkiszorítása hozzávetőlegesen 69 700 tonna

A hajtáslánc fontosabb berendezései:

  • Két, RITM-400 atomreaktor
  • Négy, egyenként 37 MW villamos teljesítményű generátorhoz csatlakoztatott gőzturbina
  • Négy, egyenként 30 MW teljesítményű elektromos motor a hajócsavarok meghajtásához

Az orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Roszatomflot üzemelteti a világ egyetlen atomjégtörő flottáját.
A Zvezda hajógyár Oroszország legújabb hajógyára, 2009-ben létesült a Tengermelléki határterületen fekvő Bolsoj Kameny városában. A gyárat a Rosznyeft által vezetett orosz konzorcium működteti.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s