h i r d e t é s

Új év, új kezdet: indulhat a kutyafogyókúra!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új év, új kezdet: indulhat a kutyafogyókúra!

2023. január 13. - 10:01

Az új esztendő beköszöntével sokan megfogadják, hogy mostantól egészségesebben élnek majd, és persze le is adnak pár kilót. De mi a helyzet a házi kedvencekkel? Ha kutyád az utóbbi időben már inkább gurul, mintsem fut, akkor a te fogadalmad legyen az, hogy segítesz neki megszabadulni a túlsúlytól! Hogy hogyan? Olvass tovább, adunk pár tippet!

Forrás: petguru.hu

A fogyás kulcsfontosságú eleme: a diéta

Egy elhízott állat esetében is ugyanaz a fő tennivaló, mint az embereknél: kialakítani egy diétás étrendet. Ez a kutyákat illetően szerencsére egyszerűbb, de azért akad pár dolog, amire oda kell figyelni.

Először is: felejtsd el a házi kosztot! Emberi fogyasztásra szánt eleséget ugyanis tilos a kutyának adni, maximum a BARF etetés jöhetne szóba, de az eleve is bonyolult, diétában pedig még nehezebb, hisz arra is oda kell figyelni, hogy az állat ne éhezzen, de mégis fogyjon.

Ehelyett nézz körül a Petgurunál a Brit kutyatápok kínálatában, ahol találsz túlsúlyos ebeknek készült eledelt is! A diétás tápok előnye, hogy csökkentett energiatartalommal rendelkeznek, kevesebb zsírt tartalmaznak, a rosttartalmuk viszont magasabb, így tovább okoznak jóllakottságérzetet.

Ám mit sem ér a fogyókúrás eledel, ha mellette rendszeresen jutalomfalatokkal, nassolnivalókkal kínálod a kutyát. A diéta idejére muszáj elhagyni ezeket a meglehetősen kalóriadús finomságokat, és más módszert kitalálni a jutalmazásra.

Valamint az eledel mennyisége is kiemelten fontos: a diétás tápot sem szabad túladagolni, mert akkor ott vagy, ahol a part szakad. Ha kell, konyhai mérlegen, grammra pontosan mérd le a szükséges adagot, és ha a kutya nem indul fogyásnak, lassan, de fokozatosan csökkentsd a mennyiséget!

Egy teljes értékű eledel mellett kedvenced akkor sem fog éhezni, ha diétára van fogva, ugyanis így is minden fontos tápanyagot megkap a szervezete.
Tehát a kutyákat nem úgy kell diétáztatni, hogy kevesebbet adsz nekik enni!

Mozgásra fel!

Ha sikerült diétára fogni kutyádat, vár rád még egy fontos feladat: növeli a fizikai aktivitást. Az elhízott kutyák meglehetősen lustává tudnak válni, ugyanis egyre nehezebben cipelik a saját testsúlyukat.

Érdemes tehát gyakoribbá és hosszabbá tenni a sétákat, de persze itt is ügyelni kell a fokozatosságra. Próbálj ki olyan játékokat, melyek igénylik a mozgást (pl. eldobott tárgy visszahozása, kergetőzés, kötélhúzás), így könnyebben ráveheted az ebet arra, hogy aktivizálja magát.

A türelem azonban itt is fontos, egy lusta állatból semmilyen módszerrel nem fogsz pár nap alatt örökmozgót varázsolni.

Mérj és jegyzetelj!

A fogyókúra sikerességének megítélésében nem elég a szemmérték, pontos adatokra van szükség. Vezess étkezési- és súlynaplót: minden nap írd fel, hogy mit és mennyit evett az állat, illetve megközelítőleg mennyi időt töltött mozgással!

Hetente egyszer mérd le a súlyát is, és írd fel a kapott adatot! Ha mindent jól csinálsz, 1-2 hónap alatt a számokon már látnod kell a csökkenést, ha pedig az adatok stagnálást mutatnak, valamit alakítani kell a fogyókúrán.


Kommentelne? Kattintson ide!