h i r d e t é s

Új számlaszámokra kell utalni a júliusi járulékokat!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Új számlaszámokra kell utalni a júliusi járulékokat!

2020. augusztus 07. - 06:07

 

A júliusi járulékot már az új számlaszám(ok)ra kell befizetni, augusztus 12-i határidővel. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

2020. július 1-jétől egykulcsos (18,5 százalékos) társadalombiztosítási járulék lépett a korábbi egyéni járulékok (nyugdíj-, természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási-, munkaerőpiaci járulék) helyébe. Ezzel párhuzamosan megváltoztak a számlaszám(ok) is, amelyekre a járuléko(ka)t kell fizetni, hívja fel a figyelmet Facebook-posztjában a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az adóztatási számlaszámok és adónemek jegyzékében pirossal emelték ki a változást, amiből látszik az is, hogy az új tb-járulék utalásához más számlaszámot kell használniuk a magánszemélyeknek, őstermelőknek, egyéni vállalkozóknak, kifizetőknek, illetve a munkáltatóknak.

Ezen kívül változott az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetéséhez rendelt számlaszám is, ahogy a NAV egy külön tájékoztatóban erre felhívja a figyelmet. (Egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell fizetniük, akiknek nincs semmilyen jogcímen egészségbiztosításuk. Akinek 2020. július 1-je után több mint hathavi tartozása keletkezik, az nem veheti igénybe térítésmentesen az egészségügyi szolgáltatást. Kivétel a sürgősségi ellátás.)

Érdemes tehát odafigyelni, hogy ne rutinból, a megszokott számlaszámokra utaljanak a munkáltatók, vállalkozók, őstermelők, kifizetők és magánszemélyek, hanem az új számlaszámokat használják. Ha mégis a régiekre utalnak, akkor az annyit jelent, hogy csináltunk magunknak egy kis pluszmunkát. Utólag az adónemek közötti átvezetéssel lehet korrigálni az elrontott utalásokat, tudta meg a 24.hu Ruszin Zsolt adószakértőtől.


 

h i r d e t é s