h i r d e t é s

Új világ jön a hazai üzletekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Új világ jön a hazai üzletekben

2021. március 31. - 07:02

 

A létszámkorlátozás és a hosszabb nyitvatartási idő csökkentheti a zsúfoltságot, de a korlátozások életben maradnak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Csak annyi embert lehet majd beengedni az üzletekbe, hogy minden vásárlóra 10 négyzetméternyi tér jusson, ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, viszont az üzletek 21.30 óráig lehetnek majd nyitva.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a nyitva tartás kitolása és a négyzetméter alapú korlátozás csökkenteni fogja a zsúfoltságot. Az ATV Startban kijelentette, hogy nem könnyű a helyzet, ha a boltok, szolgáltatók szabályain lazítanak, akkor is figyelemmel kell lenni a súlyos járványhelyzetre.

Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az érvényben lévő korlátozásokat be kell tartani. Kijelentette, hogy a kormányrendelet alapján az üzlet előtt is másfél méteres távolságot kell tartani, kell a maszk.

"A szabályokat be kell tartani, mindenki legyen nagyon óvatos, próbafülkébe ne menjünk be, liftet ne használjuk" – javasolta Vámos György.

Nem lesz könnyű feladat technikailag betartatni a szabályokat, ha valaki a felszólítás ellenére bemegy az üzletbe, a boltosnak kötelessége a rendőrséget értesíteni. Kötelező feliratot elhelyezni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat az üzletben.

A kereskedelmi hatóság, azaz a települési jegyző és a rendőrség ellenőrzi a szabályok betartását. Ha egy boltos minden tőle elvárhatót megtesz, akkor nem büntethető. Ellenkező esetben százezertől egymillió forintig bírságolható, valamint egy naptól egy évig terjedő időszakra bezárható az üzlet a kereskedő, szolgáltató vétkessége esetén – mondta Vámos György. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s