h i r d e t é s

Újabb 14 ember fertőződött meg koronavírussal Németországban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb 14 ember fertőződött meg koronavírussal Németországban

2020. február 28. - 07:21

 

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben pedig négy újabb fertőzést regisztráltak.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az új esetekkel együtt Németország egészét - mind a 16 tartományt - tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének csütörtök este közölt adatai szerint a tizennégy új esettel húszra emelkedett a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban történt fertőzések száma.

Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg. Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt.

Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű járásbeli településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen.

Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség.

A járásban már több százan vannak otthoni karanténban.

Észak-Rajna-Vesztfália mellett Baden-Württemberg tartományt is érinti a járvány, ott ugyancsak kedd este mutatták ki az első fertőzéseket. Szerdáig négy esetet regisztráltak, és az egészségügyért felelős tartományi minisztérium csütörtök este közölt frissített összesítése szerint további négy embernél is kimutatták a koronavírust.

Hárman a napokban Münchenben jártak egy üzleti rendezvényen, amelynek egy olasz résztvevőjéről hazatérése után kiderült, hogy fertőzött.

A negyedik új baden-württembergi eset a tartományban regisztrált első fertőzéssel függ össze. Az illető kapcsolatba került a két első fertőzöttel, akiknek szervezetébe valószínűleg egy észak-olaszországi látogatáson jutott be a vírus.

Ápolnak egy fertőzöttet Rajna-vidék-Pfalz tartományban is - a német hadsereg (Bundeswehr) koblenzi központi kórházában - , de az az eset nem különálló és helyi vonatkozású, hanem az észak-rajna-vesztfáliai  fertőzéssel függ össze, az illető ugyancsak részt vett a gangelti farsangi ünnepségen.

Németországban február 25. óta növekedik az ismert fertőzések száma. A jelenlegi 28 eset közül 27-et ebben az időszakban regisztráltak.

Február 25. előtt 16 embernél mutatták ki a koronavírust, 15-öt már gyógyultnak nyilvánítottak. A vírus jelenlétét csak a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében mutatták ki, valamint Bajorországban, ahol valamennyi eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt januárban.

A Vuhanból hazaszállítottak körében két fertőzöttet találtak, a többi 14 eset pedig a Webasto München melletti székhelyén egy továbbképzésen történt fertőzéssel kapcsolatos. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 82 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A járvány több mint 30 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

(MTI)


 

h i r d e t é s