h i r d e t é s

Újabb, a bejrútihoz hasonló katasztrófa fenyeget a térségben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb, a bejrútihoz hasonló katasztrófa fenyeget a térségben

2020. augusztus 09. - 16:06

 

A hónapok óta blokád alatt álló líbiai olajterminálok csordultig vannak.

Forrás: The Malta Independent

"Az olajkikötők le vannak zárva, az export leállt. Hatalmas katasztrófához vezetne, ha ezeket a túltöltött tartályokat támadás érné, vagy tűznek, illetve magas hőmérsékletnek lennének kitéve" - hangsúlyozta Szanalla a NOC honlapján közzétett videóüzenetében.

A tripoli egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr erői január óta gátolják az olajexportot és a kitermelést, ami a tározók feltöltéséhez vezetett. A harcok júniusi fellángolását követően a NOC közölte, hogy a kelet-líbiai vezetéssel szövetséges zsoldosok hatoltak be Líbia olajmezőire és termináljaira - írja a hirado.hu az MTI híre alapján.

A líbiai olajvállalat szerint a kitermelés leállása komoly műszaki problémákat okozott ezekben a létesítményekben.

Szanalla a katasztrófa lehetőségét a Bejrút nagy részét romba döntő keddi robbanáshoz hasonlította. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel, ami miatt legalább 150 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná a libanoni fővárosban.

A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben, nyomást gyakorolva a rivális, a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra. A nemzetközi megállapodások értelmében ugyanis a tripoli székhelyű NOC és a líbiai Központi Bank rendelkeznek kizárólagos jogosultsággal a líbiai olaj eladására, amely az észak-afrikai ország fő bevételét képezi.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Értesülések szerint Haftar oldalán a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosa harcol, míg Ankara harci drónokkal, légvédelmi fegyverzettel, illetve szélsőséges csoportokkal kapcsolatban álló szíriai fegyveresekkel támogatja szövetségesét. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s