fbpx Újabb csapás érte Kaliforniát | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb csapás érte Kaliforniát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb csapás érte Kaliforniát

2021. október 25. - 08:49

 

Az erdőtüzek és a földrengés után rendkívül heves ciklon csapott le vasárnap Észak-Kaliforniára.

A kép illusztráció! - Forrás: Al Jazeera

Az erős vihar sárcsuszamlásokat váltott ki és elektromos vezetékeket szakított le, miközben a szél San Franciscót is elérte.

Az áradást hozó eső és erős szél kísérte időjárási jelenség egy légköri folyó, amely a Csendes-óceán felől behúzódó hosszú és széles nedvességtömeg, amely az előrejelzések szerint a következő napokban dél felé fog haladni. Helyenként akár 25 centiméternyi eső hullhat a nyugati partvidéken - mondta Marc Chenard meteorológus a nemzeti meteorológiai szolgálattól.

A San Franciscó-i öböl térségéből áradásokat jelentettek, Berkeley-ben utcákat zártak le. Vasárnap reggel a San Franciscótól északra fekvő Tamalpais-hegyen az előző 12 óra alatt több mint 15 centiméternyi csapadék hullott - közölte a meteorológiai szolgálat a Twitteren.

Mintegy 240 kilométerrel északabbra a kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat Butte megyében a sárcsuszamlások miatt.

A heves időjárási csapás Kalifornia történetének legforgalmasabb erdőtűzszezonját követi, és fokozza a hirtelen áradások veszélyét.

A régió nagy részén súlyos, szélsőséges vagy kivételes szárazság uralkodik az amerikai szárazságfigyelő intézet szerint.

A leégett területeken a víz gyorsabban elfolyik, így ott a legnagyobb a hirtelen áradások, a villámárvizek kockázata - mondta Chenard.

A San Franciscótól északkeletre, a Sierra Nevada hegységben található, rögös hegységben keletkezett tűz - az állam történelmének második legnagyobb erdőtüze - által letarolt 230 670 hektárnyi terület egyes részeiről már többször jelentettek sárcsuszamlásokat - tette hozzá Chenard.

Az óránkénti 97 kilométert meghaladó széllökések San Franciscóban és Sacramento környékén áramkimaradásokat idéztek elő. A Twitter közösségi oldalra a lakosok által feltett fényképeken az volt látható, hogy a kidőlt közműpóznák autókat törtek össze és elzárták az utakat. A térségben akár 13 centiméternyi eső is lehet.

Egyes helyeken a helyi hatóságok evakuálásra szólítják fel lakosokat. Azt írták, ha veszélyben érzi magukat, ne tétovázzanak. Ha lekésték a megfelelő menekülési pillanatot, menjenek magasabban fekvő területre.

Sacramentóban homokzsákokat osztogattak és evakuációs központokat nyitottak.

A helyi katasztrófavédelmi hivatal óvatosságra intette a lakosokat.

Chenard szerint a magasabban fekvő területeken havazás várható.

A ciklon vasárnap este és hétfőn fokozatosan dél felé mozdul el Közép-Kalifornia felé. (MTI) / Infostart


 

Kommentek

h i r d e t é s