h i r d e t é s

Újabb eszközöket vet be a Magyar Közút az úton dolgozók védelmére

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Újabb eszközöket vet be a Magyar Közút az úton dolgozók védelmére

2020. augusztus 04. - 12:13

 

Univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az úton dolgozó munkatársai védelmének további növelése érdekében. 

Forrás: instagram/magyarkozut

A társaság mintegy 4000 munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközési energianyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban indított „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányának részeként számtalan módon igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan az úton zajló munkálatok környezetében kihelyezett forgalmi jelzéseket és korlátozásokat, ezzel megakadályozva a figyelmetlenségből bekövetkező baleseteket. Azonban sajnos továbbra is történnek balesetek, sok esetben az ütközési energiaelnyelők pedig életeket mentenek vagy nagyban hozzájárulnak a sérülések súlyosságának enyhítéséhez. 2019-ben 13 alkalommal ütköztek a közlekedők ütközési energiaelnyelő eszköznek, melyekből szerencsére egyik sem volt halálos kimenetelű, 4 ütközésnél volt súlyos sérült, egy esetben pedig könnyű sérült, a többi anyagi káros. 2020-ban eddig 6 ilyen baleset történt, melyek mind anyagi károsak voltak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Újabb eszközöket vetünk be az utakon dolgozó munkatársaink védelme érdekében‼️ Új, eddig nem használt univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szereztünk be a napokban. A jelenleg is használt szerkezetekkel ellentétben ezek nemcsak bizonyos típusú tehergépjárművekre szerelhetőek fel, hanem univerzálisan, bármilyen, a megfelelő műszaki kialakítással rendelkező tehergépjárműhöz csatlakoztatható, vontatható kivitelűek, így még több helyen bevethetők. Országszerte 20 autópálya mérnökségünk van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre. Az új eszközök a kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi mérnökségünkre kerülnek. Kiemelt célunk, hogy minden kézi erővel végezhető terelés kiépítés és útüzemeltetési feladatellátási munkavégzés munkagép, energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen. A témában további részletek olvashatóak a www.kozut.hu oldalunkon, és hogy pontosan miért is ennyire hasznosak ezek a szerkezetek, arról az IG TV aloldalunk vagy a hivatalos Youtube csatornánk videói között érdemes nézelődnötök. És ne feledjétek: biztonságunk egymás kezében van! . . . . #magyarkozut #kozut #kozutkezelo #autopalya #tma #truckmountedattenuator

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés,

Fontos tehát, hogy minél több munkaterületen rendelkezésre álljon ez az eszköz, ezért a társaság kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be, melyek a meglévő szerkezetekkel ellentétben nem csak bizonyos típusú tehergépjárművekre szerelhetőek fel, hanem univerzálisan, bármilyen, a megfelelő műszaki kialakítással rendelkező tehergépjárműhöz csatlakoztatható, vontatható kivitelűek, így még több helyen bevethetők. A társaságnak országszerte 20 autópálya mérnöksége van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre, ez a szám növekedett most az új beszerzéssel. Az új eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi mérnökségére kerülnek. A közútkezelő cég célja, hogy minden kézi erővel végezhető terelés kiépítés és útüzemeltetési feladatellátási munkavégzés munkagép, energiaelnyelő berendezés fedezetében történhessen.

A szerkezet működését jól szemlélteti a társaság legutóbb közzétett, munkaterület környezetében történt balesetről készült felvétele:

A videón az látható, ahogy az M0-ás autóúton egy személygépkocsi minden előjelzést és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva a belső sávban halad nagy sebességgel és csak az utolsó pillanatban veszi észre a munkaterületet és az ott dolgozókat védő ütközési energia elnyelő modullal felszerelt narancssárga teherautót és belecsapódik a szerkezetbe. Ennél a balesetnél az eszköznek hála sem a gépkocsivezető, sem az autója nem sérült meg és az ütközés pillanatában a tehergépjárműben sem tartózkodott senki, azonban a társaságnak az ehhez hasonló figyelmetlenségek jelentős kárt okoznak és gondoskodniuk kell a létfontosságú szerkezet mihamarabbi pótlásáról.


 

Kommentek

h i r d e t é s