h i r d e t é s

Újabb fejlemény a Lánchíd felújításának ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb fejlemény a Lánchíd felújításának ügyében

2020. július 25. - 07:07

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását - tudatta a BKK közleményben.

Lánchíd - Forrás: pixabay.com

Eredményes tender esetén 2021 tavaszán elindulhat és 2023-ban véget érhet a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd rekonstrukciója. A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a munkálatokat a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza - idézi a közleményt az MTI.

A kormányzati hozzájárulásról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, annak időpontja egyelőre ismeretlen, ezért a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki. Ez a tender csak akkor lehet eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll.

A BKK igazgatóságának döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint eredményes eljárás esetén a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap, melyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől.

 

Mi történik tulajdonképpen a Lánchíddal?

A kivitelező feladata lesz újjáépíteni a híd közúti pályáját, gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezetet, azok korrózióvédelmét. Restaurálja és felújítja a gyalogos korlátokat, a kőoroszlánokat is. Vissza kell építeni a hiányzó műemléki elemeket, kialakítani a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágítását. Gyalogátkelőhelyet kell létesíteni a pesti hídfő északi és déli járdája között, ki kell szélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat és át kell építeni a lépcsőket, továbbá rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a Duna medrét a híd környékén, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd biztonságos használatáról a felújítás megkezdéséig a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak naponkénti ellenőrzéssel - tudatta a BKK. (napi.hu)


 

h i r d e t é s