fbpx Újabb fronton kényszerülhet csatára Orbán Viktor és az ő kormánya | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb fronton kényszerülhet csatára Orbán Viktor és az ő kormánya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb fronton kényszerülhet csatára Orbán Viktor és az ő kormánya

2021. július 01. - 08:37

 

Ősszel EP-s tényfeltárók érkezhetnek hazánkba

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament

Uniós küldöttség érkezhet szeptember 29-e és október 1-e között Magyarországra, hogy feltárja, mi történt a holland EP-képviselő és szerzőtársai által készített jelentés elfogadása óta eltelt három évben a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén.

Ha az Európai Parlament (EP) házbizottsága jóváhagyja és a járványhelyzet is megengedi, akkor a testület állampolgári jogi bizottsága szeptember 29-e és október 1-e között küldöttséget meneszt Magyarországra, hogy feltárja, mit történt a Judith Sargentini EP-képviselő és szerzőtársai által készített jelentés elfogadása óta eltelt három évben a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén. A különböző politikai csoportok képviselőiből álló delegációt a testület magyar ügyekkel foglalkozó tagja, a francia zöldpárti Gwendoline Debos-Corfield vezetné. A parlamenti tényfeltárók tavaly tavasszal látogattak volna Magyarországra, de a koronavírus-járvány közbeszólt, és az utazást el kellett halasztani.

Az állampolgári jogi szakbizottság vezető testülete a múlt héten hagyta jóvá a kiküldetésre vonatkozó javaslatot, de még rá kell bólintania az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciájának is, valamikor július elején.

Az uniós törvényhozó testület a 2018 szeptemberében elfogadott Sargentini-jelentéssel hivatalosan felkérte a tagállamok minisztereiből álló EU Tanácsot, indítson eljárást annak megállapítására, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az unió szerződésekbe foglalt alapvető értékei.

Az úgynevezett hetes cikkelyes folyamat azon nyomban elkezdődött, a kormányok képviselői azóta tartottak néhány eszmecserét és három meghallgatást, de nem jutottak el annak megállapításáig, hogy valóban súlyos támadások érik-e a jogállamiságot és a demokráciát Magyarországon.

A tényfeltáró küldöttség látogatásának tényét bizonyára üdvözölni fogja Orbán Viktor, aki a Sargentini-jelentésről rendezett EP-vitában azzal vádolta a szerzőket, hogy alapvető tényekkel sincsenek tisztában, mert "elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra". Mint a miniszterelnök akkor a szavazásra készülő parlament felé fordulva fogalmazott: "Önök megfelelő tényfeltárás nélkül fognak dönteni". Arról nem tájékoztatta a hallgatóságát, hogy a Sargentiniék által tervezett vizitet az illetékes szakbizottság vezető testületében helyet foglaló fideszes Gál Kinga ellenszavazata akadályozta meg. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s