h i r d e t é s

Újabb fülledt, kánikulai nap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb fülledt, kánikulai nap

2018. június 12. - 06:24

 

Kedden még kánikulai melegre, fülledt időre számíthatunk, főleg északon, északkeleten záporokkal, zivatarokkal. - írja az Időjárás.hu

 A hét közepén hidegfront felfrissíti a levegőt, megszűnik a hőség!

Június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben: Bánkúton a héfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173 mm zúdult le (MTI).

Délelőtt délen kevesebb északon, északkeleten több lesz a felhő és elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki.

Délután a kánikulai meleget elsősorban északon, északkeleten frissítheti fel zápor, zivatar. Megélénkül a délnyugati szél, zivatar idején erős-viharos széllökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden továbbra is elkerülnek bennünket az időjárási frontok, de a szív- és keringési rendszer panaszaival élők és a légzőszervi problémákkal küzdők egyre gyakrabban tapasztalhatnak tüneteket. - írja a meteoklinika.hu

Kedden továbbra is elkerülnek bennünket az időjárási frontok. Az igen meleg, fülledtté váló időben rosszullét, légszomj, illetve nehézlégzés jelentkezhet, valamint nehéz időszak ez a szívbetegek számára. 

Sokan szenvednek panaszoktól: a fejfájás, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek, a türelmetlenség, ingerlékenység is általánossá vált. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is, a viharok idején pedig az állapotuk is romlik. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is inkább gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A napos, meleg idő a pollenallergiásoknak sem kedvez: egyre erősödhetnek a tünetei, most pedig leginkább akkor tapasztalhatja ezt, ha a pázsitfűfélékre és a csalánfélékre érzékeny. A lakást lehetőleg kora reggel vagy este szellőztesse át, és a haját is mossa a megszokottnál gyakrabban.

Az erős UV-sugárzás ellen 30-as, érzékenyebb bőrtípus esetén 40-as faktorszámú napolajjal védje bőrét, ne feledkezzen meg az arcáról és a nyakáról sem!

A közlekedést a záporoktól, zivataroktól nedves útszakaszok nehezíthetik, egy-egy intenzívebb zápor, illetve zivatar területén pedig átmenetileg erős lehet a szél. A napszemüveg elengedhetetlen, könnyen elvakíthatja a napfény!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s