h i r d e t é s

Újabb harci járműveket vesz Magyarország - 700 milliárdért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb harci járműveket vesz Magyarország - 700 milliárdért

2020. szeptember 09. - 18:10

Rheinmetall Lynx harcjárművekkel látják el a honvédség nehéz dandárját, amivel Magyarország a NATO felé vállalt kötelezettségeinek tesz eleget - adta hírül Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A magyar haderő kétmilliárd euró (mintegy 700 milliárd forint) értékben 218 darab Lynx KF41 harcjárművet kap, amelyből 172 darabot Magyarországon is gyártanak le a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében.

Az első 46 darab Németországban készül, ahol egyben felkészítik a magyar szakembereket is a hazai gyártásra.

A beszerzés Maróth Gáspár szerint jelentős, mert a magyar katonák a BMP-1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta nélkülözni voltak kénytelenek a nehéz lövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket.

"A NATO-nak tett vállalásai részeként Magyarország helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét. A harckocsikra és a tüzérség eszközeire 2018 decemberében kötöttünk szerződést, az előbbiek leszállítása már folyamatban van" - mondta a kormánybiztos.

Magyarország több száz milliárd forint értékben vásárol fegyverzetet és harci járműveket Németországból, közül Leopard harckocsikat is. (napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky