h i r d e t é s

Újabb katonai repülőgépek beszerzése van kilátásban, most Brazíliából

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb katonai repülőgépek beszerzése van kilátásban, most Brazíliából

2019. augusztus 15. - 14:38

KC-390-es közepes katonai szállító repülőgépek beszerzéséről tárgyal Magyarország Brazíliával - értesült a Jogalappal portál. 

KC-390-es szállító repülőgép - Forrás: Tereza Sobreira / wikimedia commons

A KC-390-es szállító repülőgépeket a brazil Embraer vállalat gyártja, egy rendkívül korszerű típusról van szó, melynek rendszeresítése még csak most folyik a brazil légierőben – írja a jogalappal.hu. A gép hasznos terhelése 26 tonna, körülbelül 80 katona vagy egy kerekes páncélozott harcjármű szállítására alkalmas.

Egy KC-390-es előállítási egységára körülbelül 50 millió dollár (kb. 14,5 milliárd forint) a Military Today becslése szerint, a konkrét beszerzési ár viszont attól függ majd, hogy mit alkudnak ki a magyar diplomaták a brazilokkal.

A híreket a brazil Senado Notícias és az O Documento lapok szellőztették meg; azt írják, hogy a brazil-magyar politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének céljával kezdődtek meg a tárgyalások. A két ország közti kapcsolat Orbán Viktor miniszterelnök Brazíliába történt látogatása után kezdett el szorosabbra fűződni, melyre Jair Bolsonaro elnök beiktatása után került sor.

Hivatalos bejelentésre a Honvédelmi Minisztérium részéről várhatóan csak azután kerül sor, hogy megállapodás születik Brazília és Magyarország közt; ha ez egyszer megtörténik, ekkor várhatóan kiderül majd az is, hány KC-390-ast kap a Honvédség légiereje. (hirklikk.hu)