fbpx Újabb legendás Ikarus született újjá | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb legendás Ikarus született újjá

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Újabb legendás Ikarus született újjá

2015. március 13. - 10:04
0 komment

 

Már akár az utcán is találkozhatunk a BKV legújabb nosztalgiabuszával. Persze legfeljebb csak ott, ahol van felsővezeték.

Egyelőre csak ez a kép áll rendelkezésre arról a nosztalgia autóbuszról, melynek felújítása éppen a napokban fejeződött be. A ráncajtós (vagy harmónika-ajtós),trilex-tárcsás csuklós Ikarus 280T troli láttán minden bizonnyal sokan elmorzsolnak a szemük sarkában egy-két könnycseppet. A 156-os pályaszámot viselő jármű érdekessége, hogy a fővárosban jelenleg is közlekedő Ikarus 280T autóbuszoktól eltérően ZIU-hajtásrendszerrel rendelkezik.

Az első orosz elektromos berendezésekkel ellátott hazai gyártású trolik 1976-ban álltak forgalomba Budapesten és egészen 1995-ig közlekedtek menetrendszerűen. A BKV első ízben 78 darabot vásárolt ezekből a járművekből. Érdekesség, hogy az ilyen csuklós Ikarus trolik annak köszönhették létezésüket, hogy a Szovjetunió, de még a KGST sokáig csak szóló kivitelű trolibuszokat volt képes előállítani. A főváros útjain 1987-ben megjelentek a már Ganz-hajtással szerelt, bolygóajtós Ikarus 280-as trolibuszok,melyek mind a mai napig szállítják az utasokat. 


Ikarus 280T egy korabeli fotón

Egyelőre még nem tudni, mikor mutatja be hivatalosan a BKV az autóbuszt.

 

vezess.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s