h i r d e t é s

Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

2022. szeptember 22. - 16:02

Balatonalmádiban gyűltek össze a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői. Elhangzott, hogy január elsejétől négy-öt elemmel kibővítik a családtámogatási rendszert, és ahhoz, hogy Európai Bizottság javaslatait határidőre teljesítsék, az ellenzék támogatására is szükség lesz az Országgyűlésben.

Kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz és a KDNP Balatonalmádiban a migrációról, az ukrajnai orosz invázióról és következményeiről, az energiaválsággal kapcsolatos politikai feladatokról és a parlament őszi "félévéhez" fűződő tennivalókról tanácskozva.

Korábban Orbán Viktor párt- és miniszterelnök szólt a kormánypári képviselőkhöz zárt ajtók mögött.

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője tartja a tájékoztatót.

Kocsis Máté: az Oroszország elleni szankciók csak Európának okoznak kárt, Oroszországnak nem, sőt.

Nemzeti konzultációt indítanak ebben a kérdésben.

Nem mind a 11 ezerről, mert annyiról nem lehet, hanem csak a "károkat okozó" energiaszankciókról, amik "helyzetbe hozzák Oroszországot". Szerinte Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa meg szegényebb a szankciók hatására.

Kocsis Máté: Eddig senki nem kérdezte meg a szankciókról az embereket, a kormány most megteszi.

Simicskó István a családtámogatásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, a béke pártján vannak. Nagy beruházásokat most nem lehet várni, de a kormányra lehet számítani az ügyben, hogy a családokat megvédik és ösztönzik a gyermekvállalást. Fontos az idősek megbecsülése is szerinte.

Kocsis Máté:

2023 elejétől négy-öt olyan intézkedést be kívánnak vezetni, ami támogatja a családokat, bővül a családtámogatás rendszere.

A nemzeti konzultációról azt mondta, ezzel próbálnak politikai nyomást gyakorolni az Európai Unióra a szankciók ügyében.

Kocsis Máté Hadházy Ákos eskütételéről azt mondta, hogy azért, hogy nem tette le eddig az esküjét, csak ő a felelős.

Simicskó István: vannak országok, ahol ha nem tesz esküt egy képviselő, elveszíti a mandátumát. Magyarországon ilyen szabály nincs.

Kocsis Máté a vagyonnyilatkozati rendszerről: Brüsszel korábban azt mondta, hogy térjünk át az európai sztenderdre, most pedig azt, hogy térjünk vissza a régihez, vagyis "következetlenek, kettős mérce". Az Európai Bizottság kérésének eleget tesznek, ez nem állhat a megállapodás útjába.

Az iskolák téli hőfokáról a Fidesz-frakcióvezető elmondta, hogy a kormány célja a takarékosság. Az Országgyűlésben is 18 fok lesz a meghatározó, nem lehet alternatív fűtést alkalmazni a képviselői irodákban sem. Nem lehet egzaktan mérni a hőmérsékletet, mert hajnalban más, mint este, más a plafonnál mérni, mint a föld közelében, "A szemlélet a fontos, a törekvés a takarékoskodásara".

A frakcióülésen sem volt több 18 foknál a szállodában, és a wellnesst sem lehetett használni, mert lezáratták.

Kocsis Máté: a nemzetközi konzultáció a legfőbb politikai eszköz a szankciók ellen. Ezen kívül a parlamenti képviselők a nemzetközi testületeikben is azon kell dolgozniuk, hogy az EB novemberben úgy döntsön, ne legyenek szankciók.

Kocsis Máté:

Gratulálok Dobrev Klárának az árnyékkormány-alakításhoz!

Tízszázalékos párt miért tesz ilyet fél évvel a szörnyű választási szereplés után?

Kocsis Máté: Nem változtak az abortuszszabályok. Ezután is a nő dönt róla. Mindketten támogatták volna a parlamentben is a szívhang meghallgatását kötelezővé tevő előírást.

Kocsis Máté kisgyerekkora óta tart halakat, most a takarékosság miatt felszámolta az egyik akváriumát.

Simicskó István három éve tettetett fel napelemet a háza tetejére, most bővíteni akarja a kapacitását. Villanylekapcsolás, a hatizzós csilláról hármat kicsavart – így takarékoskodik.

Kocsis Máté átalányban fizeti az energiaszámláit, így egyelőre nem látja a változást. "A feleségem kezeli a számlákat."

Kocsis Máté nyomatékosította: az energiaszankciókról szól a konzultáció. Minden politikai eszközt fel fognak használni a szankciók visszavonása érdekében, hiszen ez politikai kérdés. Lehetnek más politikai lépések. Kemény politikai vita lesz erről ősszel az unióban.

Josep Borrell uniós biztos bejelentette, hogy megállapodtak a nyolcadik szankciós csomagról. Erre Kocsis Máté úgy reagált, hogy lesz szándék arra, hogy az EB szankciós politikájával szemben foglaljanak állást. Arra a kérdésre, hogy Magyarország megszavazza-e az újabb szankciós csomagot, nem felelt egyértelműen, mert nem lehet tudni, mit tartalmaz majd.

Kocsis Máté: a rendőrségnél és a honvédségnél el fogadják a takarékossági intézkedéseket. Inkább ott, mint a kórházakban.

Intézménybezárások. Kocsis Máté: azért vannak az önkormányzati vezetők, hogy a rossz híreket is közöljék, meghozzák a nehéz döntéseket is. "Igen, ha úgy adódik, bezárják a kulturális intézményeket."

Mindkét kormánypárti frakció támogatja a EB-javaslatok értelmében benyújtott törvényjavaslatokat, hiszen érdekeltek vagyunk a megállapodásban. "Van olyan, amit október 4-éig el kell fogadni, ehhez el kell térni a házszabálytól, amihez

4/5-ös egyetértés kell. Vagyis ellenzék támogatására is szükség lesz az elfogadásához.

Kocsis Máté kéri az ellenzéki képviselőket, hogy szavazzák meg. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s