h i r d e t é s

Újabb polgármesteri gesztus a Jobbik felé?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb polgármesteri gesztus a Jobbik felé?

2016. március 29. - 21:01
0 komment

Nem is olyan rég, egy felújítás során a díszterem falán előkerült Horthy-freskó kavart nagy port, most pedig egy nyilas múltú íróról elnevezett utca okoz fejtörést Kecskeméten.

Közterületek elnevezéséről döntött a kecskeméti képviselő-testület. Kénytelenek voltak, mivel akadémiai állásfoglalás kötelezi a településeket a névváltoztatásra. Nyírő Józseffel bajban voltak a városatyák - tájékoztatott a Hírösvény helyi portál.

Kecskeméti közterületek névváltoztatásáról döntött legutóbbi ülésén a helyi képviselő-testület, amely mindig érzékenyen érinti a lakosságot. Az egyik közterület eddig név nélküli volt az Auchan Áruház közelében lévő ipari övezetben és a RITZ Mérőtranszformátor Kft. megközelítését szolgálta. A vállalkozás kérte, hogy a közt a cég alapítója, Hans Ritz után, Ritz utcának nevezzék el, de mivel a jogszabály értelmében kerülni kell az idegen, illetve a nehezen kiejthető elnevezéseket, így más megoldás után néztek a városatyák. Nagyobb falat volt a Talfája-közi Erdei Ferenc tér, valamint a széchenyivárosi Lukács György és Nyíró József utca. Ezeket a közterületeket azért kell átnevezni, mert a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján nem javasoltak, vagy tilalom alá esnek, mivel XX. századi önkényuralmi rendszerhez köthetőek az elnevezések. A Lukács György utca lakói írásban, a Nyírő József utca lakói közül pedig ketten személyesen képviselték az érintett 27 lakót, tiltakozva az utcanév változtatás ellen. A testület szót adott a lakók képviselőjének, aki elmondta, hogy immáron több mint húsz éve használják a Nyírő József utcanevet, nem akarnak rajta változtatni. Hozzátette: Kövér László, a Parlament elnöke ott volt Nyírő József temetésén Romániában, méltatta az írói pályafutását, sőt, Nyírőről Romániában iskolát is elneveztek. Hangsúlyozta: tudják hogy a lakcímváltoztatás miatt nem kerülnek pénzbe az új okmányok, de akkor is rengeteg időt el fog vinni az életükből a bürokratikus ügyintézés.

Véleménye szerint lennének ennél sokkal fontosabb megoldandó közfeladatok a környékükön.

Király József, az MSZP frakcióvezetője kérte, hogy vegye le a testület a napirendről az előterjesztést és átgondoltabban kerüljön vissza újra. Elmondta: Lukács György nemzetközileg elismert és ma is hivatkozott filozófus, Erdei Ferenc pedig a magyar parasztvilág leghitelesebb ismerője volt. Nyírő Józseffel kapcsolatban megjegyezte: kétségtelen, jelentős irodalmi tevékenységet végzett, de később szélsőjobboldali nézeteket vallott és nyíltan Szálasi hívő lett. Indítványát a testület többsége nem támogatta így megkezdődött a szavazás az utcanév-változtatásokról.

Ennek értelmében a Ritz Transzformátor Kft. megközelítését szolgáló közterület mostantól Gábor Dénes neves villamosmérnök nevét viseli. Az Erdei Ferenc tér a jövőben Mészöly Gyula (növénynemesítő) tér lesz. A képviselők átnevezték a Lukács György utcát is, de nagyon furmányosan, úgy, hogy az lényegében semmiféle lakosságot érintő változtatással nem fog járni, mert marad továbbra is Lukács György utca. Igaz, nem az állampárti filozófust, hanem egy névrokont, a 19 században született magyar jogászt, gyulai főispánt, későbbi vallás- és közoktatásügyi miniszter nevét viseli majd. A Nyírő József utca névváltoztatását azonban nem szavazta meg a testület. A jegyző ekkor törvényességi észrevételt jelentett be, mondván, az akadémia állásfoglalás alapján meg kell változtatni az utcanevet, de ennek ellenére sem kapta meg a szükséges többséget, úgyhogy ennek az utcának az elnevezésére még kénytelen lesz visszatérni a testület egy szavazás erejéig.