h i r d e t é s

Újabb rekord született - hol lesz a vége?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb rekord született - hol lesz a vége?

2016. január 13. - 10:04
0 komment

 

Ahogy arra számítani lehetett, decemberben felgyorsult a készpénzállomány növekedésének üteme.

Fotó: MNB, Napi.hu-gyűjtés

A karácsonyi szezonban tovább nőtt a forgalomban lévő készpénz értéke és elérte az 4318 milliárd forintot - derül ki az MNB legfrissebb mérlegéből - írja a napi.hu

A december végi készpénzállomány 90 milliárd forinttal haladja meg az egy hónappal azelőttit és közel 570 milliárddal a tavalyi év hasonló időszakit. A havi bázisú növekedés az idei második legmagasabb érték, ennél nagyobb mértékben idén csak áprilisban nőtt a készpénzállomány értéke. Az elmúlt év decemberei rendre az átlagnál jóval nagyobb ütemű állomány-növekedést produkáltak, hiszen a kiskereskedelmi forgalom egy jelentős része erre a hónapra korlátozódik.

A készpénzállomány növekedése 2012-2013 fordulóján kezdődött, amikor az MNB monetáris lazításba kezdett és a bankbetétek kamatai esni kezdtek. Amikor a jegybank 6,75 százalékra csökkentette a korábban 7 százalékos kamatszintet, a készpénzállomány még 2600 milliárd forint körül alakult.

Meddig nőhet az állomány?

Bár a készpénzhasználat biztonsági kockázatait mindenki ismeri és az sem titok, hogy az államnak súlyos milliárdokba kerül ennek a hatalmas mennyiségnek az előállítása vagy pótlása, egyelőre nem úgy tűnik, hogy fordulat jönne Magyarországon.

A fizetési kultúra egyfelől javul, hiszen egyre több a kártyás fizetési tranzakció, azonban az ATM-es készpénzfelvétel is "virágzik". Az MNB legfrissebb, harmadik negyedéves pénzforgalmi statisztikájából az derült ki, hogy a magyarok kevesebbszer vesznek ki ugyan pénzt, de egyszerre egyre többet.

Ez nem csoda, tekintve, hogy 150 ezer forintig 2 készpénzfelvétel ingyenes, míg a bankolás egyéb költségei komolyan megdrágultak az elmúlt években.

Nagy kérdés, hogy a bankadó csökkentésével lesz-e mozgásterük a pénzintézeteknek arra, hogy csökkentsék számlavezetési és tranzakciós díjaikat, amivel talán megállítható a készpénz mennyiségének elképesztő ütemű növekedése.

 

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s