fbpx Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás falán | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás falán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás falán

2021. augusztus 30. - 16:17

 

Új repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zarja moduljának falán orosz kozmonauták

A nemzetközi Űrállomás 2021. január 11-én - Forrás: NASA/Boeing/wikipedia

Az első feltételezések szerint ezek az apró, felszíni repedések a későbbiekben akár szélesedhetnek is, írja a Reuters a RIA hírügynökségnek nyilatkozó egyik orosz hivatalnok nyomán.

Az orosz Enyergija Rakétatechnikai és Űrkutatási Vállalat vezető mérnöke, Vlagyimir Szolovjov szerint a most felfedezett repedések nagyon rossz hírt jelentenek, mert félő, hogy akár nagyobbá válhatnak, vagy egyre nagyobb felületen jelenhetnek meg. Az orosz cég arról nem adott tájékoztatást, hogy elszökhetett-e bármennyi levegő az űrállomásról.

Szolovjov ugyanakkor felhívta a figyelmet a Nemzetközi Űrállomás egyre korosodó állapotára, ami miatt 2025-re lavinaszerűen sokasodhatnak meg a meghibásodott műszerek és modulok.

Az elmúlt időszakban szokatlanul sok meghibásodást lehetett feljegyezni az ISS-nél orosz oldalról. Júliusban egy friss orosz modul dokkolása után váratlanul beindult annak hajtóműve, így az űrállomás váratlanul jelentős mértékben megpördült. Ugyancsak júliusban a Zvezda lakómodulban elkezdett csökkenni a nyomás egy szivárgás miatt.

A Nemzetközi Űrállomás élettartamát jelenleg 2024-ig tolták ki, de ezt várhatóan a közeljövőben meghosszabbítják majd. Ennek ellenére vitathatatlan, hogy az ISS fölött lassan eljár az idő, a helyét pedig űrállomások sora veheti át. (Telex)


 

h i r d e t é s

Kommentek