h i r d e t é s

Újabb tényfeltáró EP-küldöttség érkezik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb tényfeltáró EP-küldöttség érkezik

2022. június 10. - 09:34

A misszió célja, hogy a képviselők tájékozódjanak a magyarországi kulturális, oktatás- és médiapolitika legfrissebb fejleményeiről, a vonatkozó kormányzati intézkedésekről és ezeknek a demokratikus közéletre gyakorolt hatásáról.

A kép illusztráció! - Forrás: Fidesz

November elején Magyarországra látogat az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége – értesült a Népszava.

A testület eredetileg 2020. májusára tervezte a vizitet, de a koronavírus-járvány közbeszólt. A kilenc-tíz fősre tervezett delegáció programja még nem végleges, de várható, hogy találkoznak a kormány illetékeseivel, az oktatási és kulturális élet, valamint a sajtó képviselőivel. A látogatásról az Európai Parlament házbizottságának szerepét betöltő Elnökök Konferenciája döntött.

A misszió célja, hogy a képviselők tájékozódjanak a magyarországi kulturális, oktatás- és médiapolitika legfrissebb fejleményeiről, a vonatkozó kormányzati intézkedésekről és ezeknek a demokratikus közéletre gyakorolt hatásáról. A kiküldetés a Kulturális és Oktatási Bizottság tevékenységébe illeszkedik, mint ahogy az is, hogy a tapasztalatokról a delegáció tagjai jelentést készítenek, amit később a testület teljes ülésén megvitatnak.

Az elmúlt években a parlamenti grémiumban többször előkerültek a magyarországi fejlemények: több képviselő élesen bírálta a CEU elüldözését Budapestről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának a megnyirbálását, a roma gyerekek szegregált oktatását és a kormányzati túlsúlyt mutató médiahelyzetet. (Népszava)