h i r d e t é s

Újabb zivatarok törnek be, de marad a nyárias idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb zivatarok törnek be, de marad a nyárias idő

2019. június 21. - 06:03

 

Pénteken délelőtt napos, gomolyfelhős időben lesz részünk, több helyen záporokkal, zivatarokkal. - írja az Időjárás.hu.

Napfelkelte a Balatonnál. Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, de az ország bármely részén kialakulhat konvektív csapadék. A változó irányú szél zivatarok környezetében megerősödik. Kora délután 27, 30 fok várható.

Pénteken nem érkezik fölénk front. A meleg, erősen fülledt időben fokozódnak a légzőszervi és a keringési panaszok.

Orvosmeteorológia

Pénteken sem érkezik időjárási front a Kárpát-medence térségébe. - írja a meteoklinika.hu

A nyári idő kitart és a melegedés is folytatódik. A meleg mellé záporok, zivatarok társulnak, ez pedig fokozott terhelést jelent a szervezetre nézve. A keringési és légzőszervi panaszok erősödnek, a légszomj és nehézlégzés mellett vérnyomás-ingadozás és szívproblémák is felléphetnek. A panaszok mérséklése érdekében lehetőség szerint kerülje a fizikai terhelést, valamint zivatarok idején tartózkodjon zárt térben és pihenjen le.

A melegfronti jellegű tünetek továbbra is fennállnak, az arra érzékenyek intenzív migrént, fáradékonyságot és alvászavart tapasztalhatnak. A következő napokon az UV sugárzás a napos időszakokban többfelé eléri az fokozatot, napon tartózkodás esetén mindenképp használjon fényvédő krémet. A kiszáradásra is oda kell figyelni a nyárias időben, testsúlytól függően napi 2-3 liter víz elfogyasztása javasolt, a cukros, magas koffeintartalmú italok kerülendők!

A szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja zápor, zivatar, emiatt szükség lesz az esernyőre vagy esőkabátra. A sok napsütés jó hangulatot eredményez, de a hő-és komfortérzet a csapadékos tájakon átmenetileg lecsökken.  A nyári napokon ajánlott áttérni kímélő étrendre, a nehéz, zsíros fogásokat lehetőség szerint kerülje, helyette fogyasszon halból és szárnyas húsokból készült ételeket, valamint friss gyümölcsöket és salátákat.

A pollenterhelés nem változik számottevően, a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifű légköri pollenkoncentrációja többfelé eléri a közepes-magas szintet. Az allergiások kerüljék az elhanyagolt réteket, mezőket és mossanak sűrűbben kezet.

A közlekedést tompa reflexek és zivatarok nehezítik. A zivatarokat erős kifutószél és felhőszakadás kísérheti, amelynek hatására csökken a gépjármű menetstabilitása és romlanak a látási viszonyok. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: keringési panaszok, légszomj.  

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s