fbpx Újra utcán az ellenzék Belgrádban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újra utcán az ellenzék Belgrádban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újra utcán az ellenzék Belgrádban

2019. április 21. - 06:23

 

Újra kormányellenes tüntetők vonultak az utcákra Belgrád belvárosában szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve.

A Vucic melletti pénteki tüntetés - Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency / 444.hu

Az előző nap viszont Vucic – hivatalos adatok szerint – kb. 150 ezer hívét mozgósította az ország minden tájából egy belgrádi nagygyűlésére, amit a szerb parlament előtt szerveztek meg, és aminek a célja az volt, hogy megmutassa az ellenzéknek: a támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok és szimpatizánsaik, illetve a kormány és Vucic lemondását követelők december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson kb. 20 ezren vettek részt, míg az utóbbi hónapokban Belgrádban átlagosan 5000-8000 ember vonult utcára.

A tiltakozások mögött álló Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű ellenzéki tömörülés egy hete szólította fel az elnököt és a kormányt, hogy alakítsanak közös bizottságot, ami meghatározná a szabad és tisztességes választások megtartásának feltételeit. Az ellenzék követelte azt is, hogy a közszolgálati RTS és RTV televíziók üzleti vezetésének és szerkesztőségének tagjait cseréljék le. De a belgrádi vezetés nem reagált ezekre a követelésekre.

Ana Brnabic szerb kormányfő pénteken azzal vádolta meg az SZS-t, hogy meg akarja osztani az országot.

December 8. óta minden szombaton ezrek vonulnak utcára a kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egyik fő követelése a tisztességes választások megtartása, szerintük az állami tévé nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic szócsöveként működik. (MTI)


 

h i r d e t é s