h i r d e t é s

Újrakezdődik a hajléktalanok utáni vadászat Budapesten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újrakezdődik a hajléktalanok utáni vadászat Budapesten

2019. július 25. - 11:31

 

A rendőrök szerdán, a Nagyvárad téren vettek őrizetbe egy fedél nélküli férfit, ügyvédet is alig engedtek a közelébe. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mónus Márton

Életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértése miatt intézkedtek a rendőrök

-vagyis, emberi nyelven megfogalmazva újra lecsaptak egy hajléktalanra Budapesten. A Mérce írta meg először, hogy a férfit keddről szerdára virradó éjjel fogták el a Nagyvárad téren, majd fogdába szállították.

Az elfogott férfivel az Utcajogász csoport önkéntes ügyvédje, Kalota Ágnes is szeretett volna beszélni, de a rendőrök jócskán megnehezítették a dolgát: a láthatóan állapotos asszonyt elküldték a BRFK fogdájáról a város másik részébe, a Haller utcai kapitányságra, hogy ott szerezzen egy pecsétet a meghatalmazására, majd jöjjön vissza. Személyesen beszélni csak ezután engedték őket - olvasható az Utcajogász Facebook-bejegyzésében, melyben arra is kitérnek, hogy a hajléktalan férfi ügyének tárgyalása csütörtökön délben kezdődik.

A hajléktalanok vegzálását lehetővé tévő, közfelháborodást kiváltó törvénymódosítást tavaly októberben fogadta el fideszes kétharmad a módosítási tervezet benyújtója a kereszténydemokrata Semjén Zsolt volt. 

Mint a Magyar Hírlap megtudta, a rendőrség az új felhatalmazás birtokában idén április 351 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést. A rendőrség szabálysértés miatt 15 szabálysértési előkészítő eljárás indított – ebből kilencet Budapesten – tíz személyt pedig bíróság elé is állítottak. 

Az eljárásokat ezután ideiglenesen felfüggesztették, mert a módosítás egyes részeit több bíró is alkotmányellenesnek ítélte. Csakhogy az Alkotmánybíróság idén június 6-án úgy döntött, nem a módosítás ütközik alkotmányba, hanem maga a hajléktalanság.

az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga.

Törvénysértő szentek

A keresztény kultúra védelmét hangsúlyozó Alaptörvény szerint tehát Jézus Krisztusnak, Assisi Szent Ferencnek és Szent Domokosnak sem volt joga a nincstelenséghez. Jézus pedig Nagycsütörtökön,   a Gecsemáné kertjében töltött utolsó éjszakán a szabálysértési törvény alapján az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértését követhette el - ezért ma, Magyarországon helyszíni figyelmeztetés járna.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s