h i r d e t é s

Ultimátumot adtak a traumatológusok, leállhat a baleseti ellátás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ultimátumot adtak a traumatológusok, leállhat a baleseti ellátás

2019. szeptember 27. - 08:51

 

Hatvannyolc baleseti sebész helyezte kilátásba rendkívüli felmondását a Népszava szerint, ha a kormány nem teljesíti a korábbi ígéreteit. - írja a veszpresszo.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mónus Márton

Emelték a tétet a traumatológusok, akik régóta hiába kérik a kormányt, hogy rendezze a baleseti ellátások finanszírozását – így kezdi cikkét a Népszava, amely most arról ír: egy, a birtokukba került levél szerint az országos baleseti intézet 68 orvosa október 1-jén beadja rendkívüli felmondását.

A traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak, hogy az rendezze a szakma finanszírozását. A júniusi tárgyalásokon a kormányzat képviselői ígérték, hogy legkésőbb a nyár végéig választ kap a szakmai szervezet, de ebből semmi nem lett. Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az 

veszélyezteti a betegek ellátását.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án újabb levélben igyekezett választ kicsikarni az Emberi Erőforrások Minisztériumából (Emmi), amiben már azt is kilátásba helyezték, hogy október elsejétől rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyukat.

Nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz.

A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával.

Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz

 – áll a levélben.

A dokumentumot a lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök is megkapta.

veszpresszo.hu


 

h i r d e t é s