h i r d e t é s

Ultimátumot adtak Lukasenkának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ultimátumot adtak Lukasenkának

2020. október 14. - 17:12

 

Ha két héten belül nem mond le az elnök, sztrájkhullám kezdődik Belaruszban.

Forrás: Michael Sohn/Copyright 2020 The Associated Press.

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a belarusz ellenzék: ha nem mond le két héten belül, akkor országos sztrájk kezdődik. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető kedden közölte, hogy az államfőnek október 25-ig távoznia kell.

Belaruszban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást.

"Két hónapnyi politikai válság, erőszak és törvénytelenség van mögöttünk, torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni" – írta Telegram-oldalán a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető.

Cihanouszkaja, aki magát tekinti az elnökválasztás győztesének, azután lett az ellenzék vezetője, hogy férjét, Szjarhej Cihanouszki vloggert nem engedték indulni a választáson, és bebörtönözték.

Lukasenka elnök szombaton váratlanul felkereste egy minszki börtönben az ellenzék néhány tagját, és több mint négy órán át tárgyalt velük. Egyikük Viktor Babariko, akit a választási bizottság nem volt hajlandó nyilvántartásba venni, így nem is indulhatott az elnökválasztáson.

Hétfőn a belarusz belügyminszter azzal fenyegette meg a tüntetőket, hogy a rendőrök éles lőszert is használhatnak velük szemben.

A hatóságok erőszakos fellépését már eddig is bírálta a nemzetközi közösség. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

Vasárnap nyugdíjasok is az utcára vonultak, a csalások miatt új elnökválasztást követeltek, és azt, hogy engedjék szabadon az őrizetbe vett tüntetőket. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s