h i r d e t é s

Uniós csúcs: kezdődik a költségvetési csata

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Uniós csúcs: kezdődik a költségvetési csata

2020. február 20. - 19:22

 

Elkezdődött a költségvetési csata Brüsszelben. Az uniós csúcson a következő hét éves büdzséről kellene megegyezni, azonban a tagállamok megosztottak az ügyben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár - Forrás: wikipedia / OSZE 2017 Mauerbach

"Nagyon sok aggodalom van, hiszen sokféle érdeket és nézőpontot kell közös nevezőre hozni, hogy együtt dönthessünk. Tudjuk, hogy a kompromisszum megkötésénél mindig az utolsó lépések a legnehezebbek, azonban minden feltétel adott ahhoz, hogy döntsünk" – mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

Négy ország, Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország az unió nemzeti össztermékének egy százalékában húzná meg a költségvetési plafont.

"Szeretnénk pénzt spórolni. Azt sem szeretnénk, ha a nettó befizetők hozzájárulása határok nélkül növekedne. Mi az adófizetőinket képviseljük. A tanács legutóbbi javaslata 1,07 százalékról szól. Úgy tűnik, jó irányba haladunk" – vélekedett az osztrák kancellár, Sebastian Kurz.

A legtöbb tagország azonban ambiciózus uniós költségvetést szeretne.

"Bonyolult tárgyalás lesz. A mi álláspontunk világos a kezdetektől fogva. Nem lehet többet tenni kevesebb pénzből" – mondta a görög miniszterelnök, Kyriákos Mitsotákis.

Az unió többet költene klímavédelemre és a digitális átállásra. Felzárkóztatásra és a mezőgazdaságra viszont kevesebb jutna.

A kiadáscsökkentés ellen több száz gazda tüntetett Brüsszel uniós negyedében.

"Szerintem meg kell menteni az uniós agrárpolitikát. Ha a zöld átmenetet is szeretnék, az újabb kihívások elé állítja majd a mezőgazdaságot" – mondta az egyik gazda.

Azt senki nem tudja megjósolni, meddig tarthat a csúcstalálkozó.

"Ha péntek reggelig, vagy délelőttig lezárnák az egyezséget, az csodaszámba menne. De nem becsüljük alá Charles Michel-t az ilyen tárgyalásokban" – mondta egy belga EP-képviselő, Johan van Overtveldt. (Euronews)


 

h i r d e t é s