h i r d e t é s

Uniós javaslat: Teljes orosz olajembargó lesz néhány kivétellel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Uniós javaslat: Teljes orosz olajembargó lesz néhány kivétellel

2022. május 04. - 12:33

 

Teljes embargót vezetne be az unió az orosz olajra azzal, hogy a súlyosan függő országok időleges felmentést kapnak a tilalom alól. Az átfogó helyreállítási csomag is készül, ami megágyazza Ukrajna helyét az unióban.

A kép illusztráció! - Forrás: The Financial Express

Teljes, de igazából részleges embargót vezetne be az orosz olajra az Európai Bizottság. Fő szabályként le fog állni az orosz import azzal, hogy keletről érkező nyersanyagnak súlyosan kitett országok, mint Magyarország, időlegesen felmentést kapna. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette a tervet:

a nyersolaj-import hat hónapos távon belül áll le, a finomított termékek behozatalát az év végéig kell leállítani a vezetékes és a tengeri vonalon is.

Magyarország súlyosan függő

A bizottsági elnök az Európai Parlament előtt egyáltalán nem beszélt a felmentést kapó országokról, a Politico szivárogtatta ki, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig felmentést kaphat a szankció alól, e két ország földrajzi fekvése miatt teljesen ki van szolgáltatva a Barátság kőolaj-vezetéknek. Leyen úgy fogalmazott: tudják, hogy több tagállam súlyosan függ az orosz olajtól, és igyekeznek minimalizálni a közösséget érő károkat, „de egyszerűen meg kell tennünk.”

A hírre azonnal megugrott a Brent árfolyama, 3 százalékos emelkedéssel 108 dollárra nőtt a hordónkénti ár. A forint viszont bő fél százalékkal lett erősebb arra a hírre, hogy hazánk tényleg felmentést kap a szankciók alól.

Mik a további szankciók?

Az Oroszország elleni hatodik csomag részeként egyéni szankciókat vetnek ki a bucsai és mariupoli terrorban résztvevő, orosz személyek ellen. A Sberbankot is kitiltják a SWIFT-rendszerből, tehát leválasztják a nemzetközi pénzügyi vérkeringésről. Leyen e körben külön hangsúlyozta, hogy el kell szigetelni az orosz pénzügyi szektort a nemzetközi piacoktól. A Reuters igyekezett elérni a Sberbankot, de a cég nem reagált, korábban azt közölték: nem fogják túlzottan megérezni az újabb szankciós kört.

A Portfolio megjegyezte azt is, hogy a reggel kiszivárgott hírek szerint még két kisebb orosz bank is követi a Sberbankot a tiltólistán, de ezekről Leyen nem beszélt. Három nagy, állami hátterű médiaszolgáltatót pedig kitiltanak az unió területéről, az RTR-Planeta és az R24 köztük lehet.

A bizottsági elnök azt is elmondta: több száz milliárd eurót igényel majd az ukrán helyreállítás, az unió csomaggal készül az újjáépítésre, ami egyúttal

„megágyazza Ukrajna helyét az Európai Unióban”

(Forbes.hu)

Megjött az orosz válasz az olajembargóra: Továbbra is fogtok orosz olajat venni, csak drágábban!

Európa továbbra is fog orosz olajat vásárolni, csak harmadik félen keresztül és így még drágábban – válaszolta Oroszország a ma bejelentett importtilalomra a Reuters tudósítása szerint.

Egy orosz tisztviselő szerint ha az EU bevezeti az importtilalmat az orosz olajra, akkor is fog orosz olajat vásárolni.

Ne vegyenek tőlünk, nem fogjuk erőltetni. De így is meg fogják vásárolni, csak harmadik félen keresztül. Az olaj ugyanaz, csak még drágább lesz

– kommentálta az eseményeket Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Azt is hozzátette, hogy szerinte az európai vezetők „kissé megőrültek”.

Szerdán teljeskörű, a vezetékes és a tengeri szállítású orosz nyersolajra és finomított olajtermékekre vonatkozó uniós importtilalom bevezetésére tett javaslatot az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén a hatodik uniós oroszellenes csomag keretében. Az idén év végével hatályba lépő teljes orosz olajimport tilalom alól 2023 végéig szóló felmentést kaphat Magyarország és Szlovákia.

Az olaj árfolyama emelkedik ma az importtilalom hírére, a WTI és a brent is több mint 3 százalékkal került feljebb. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s