h i r d e t é s

Útmutató a traktorok fajtáihoz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Útmutató a traktorok fajtáihoz

2023. január 12. - 07:51

A mai modern gazdaságokban elengedhetetlen a traktorok használata. A különféle traktorok a világ minden táján segítik a gazdákat a különféle mezőgazdasági munkák elvégzésében. A mezőgazdasági munkák sokrétűek, emellett számtalan kihívást is tartogatnak minden gazda számára. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Ha megfelelő felszerelésre vágyunk, akkor minél előbb érdemes beszerezni egy gépet, amelyet nap mint nap használhatunk a vontatáshoz vagy a szántáshoz. Ezeket a modern vontatókat már nem csak a mezőgazdaságban használják, hanem az autóutakon is. A traktorokhoz könnyedén lehet csatlakoztatni egy mulcsozót vagy egy forgóboronát is. A traktorokat emellett napi szinten használják az erdészetekben is a nagyméretű fák vontatására, mozgatására. A traktorok nagyméretű és makro bordázattal ellátott kerekekkel rendelkeznek, így bármilyen terepen képesek elvégezni a rájuk bízott feladatokat. A különféle területeken könnyedén áthaladó traktorok ma már számtalan kivitelben vásárolhatók meg. Érdemes átolvasni a Novara traktorokról írt tájékoztatóját is.

Milyen traktor típusok közül választhatunk?

A traktorokat kétféleképpen különböztetik meg, így a rendeltetésük vagy a járószerkezetük fajtája szerint. Rendeltetés szerint vásárolhatunk eszközhordó traktort, mezőgazdasági céltraktort, univerzális traktort. Az univerzális traktorok természetesen képesek ellátni az eszközhordást és a különféle mezőgazdasági feladatokat is. Ha a járószerkezetet vesszük górcső alá, akkor megkülönböztetünk gumikerekes, illetve hevederes traktorokat. Általában a mezőgazdaságban a gumikerekes megoldást használják gyakrabban. A traktorok felhasználási területét nagyban befolyásolja a mérete és a motor lóereje. Egy traktorral a gazdálkodó a következő tevékenységeket tudja elvégezni.

  • kő, bozót vagy törmelék mozgatása
  • a föld művelése, a szántóföld előkészítése
  • rotációs és kaszáló felszereléssel a föld megtisztítása a bozótostól
  • út pótlása vagy teljes lecserélése
  • hófúvó, eke és sószóró tartozékokkal az utak és felhajtók jégmentesítése
  • kertépítési projektek elvégzése
  • alapok, árkok vagy akár tavak kiásása a kotrógép tartozékokkal

Ezt a listát még nagyon hosszan lehetne sorolni, hiszen minden a tartozékoktól függ.

Milyen márkák közül választhatunk a Novara kínálatában?

A Novara kínálatában LS traktorok és Massey Ferguson traktorok közül választhatnak az érdeklődők. A Dél-Koreai LS traktorok kiváló ár-érték arányt képviselnek így érdemes alaposan áttekinteni a kínálatot. Az MTI sorozat modern és elegáns kialakítással, erőteljes árokásó adapterrel, kényelmes ülésekkel a kisebb gazdaságoknak nyújt segítséget. Az XU 6168 nagy üzemanyagtartállyal, környezetbarát Stage V motorral egy nagy teljesítményű traktor, amely emellett alacsony üzemanyag-fogyasztással örvendezteti meg tulajdonosát. A Massey Ferguson traktorok közül érdemes kiemelni az MF 8700 S típust, amely azoknak a gazdáknak lehet kiváló választás, ahol már nagy lóerőre van szükség a földeken. Az all-in-one V. fokozatú motorok megfelelnek a szigorú Stage V kibocsátási előírásoknak is.