h i r d e t é s

Utolsó útjára kísérték Bálint gazdát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Utolsó útjára kísérték Bálint gazdát

2020. július 14. - 13:52

 

Július 14-én, a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra Bálint Györgyöt.

Fotó: Iványi Gábor metodista lelkész (j) Bálint György temetésén a Fiumei úti sírkertben 2020. július 14-én. Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda, Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő életének 101. évében, 2020. június 21-én hunyt el. - MTI/Szigetváry Zsolt

Bálint György temetését kedden 11 órakor tartották a Fiumei úti sírkertben. A Bálint gazdaként ismert kertészmérnök és tévés személyiség 100 éves korában hunyt el június 21-én tüdőgyulladás miatt.

Bálint gazda az országban igazi intézmény volt, tízezrek rajongtak érte. Gyöngyösön született 1919-ben, négyéves volt, amikor apja először kivitte a földekre, hatévesen már kapott egy saját pónifogatot. 1941-ben lediplomázott a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben, egy évvel később behívták munkaszolgálatba, ahonnan 1945-ben szökött meg egy társával. Később a Rákosi-korszakban kuláknak számított, ahogy ő mondta: "Hat éven belül két szélsőséges hatalmi rendszer tett földönfutóvá, először ugye a nyilas rendszer, másodszor pedig a Rákosi-rendszer."


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Élete 1953 körül kezdett rendeződni, miután elvégezte az agrármérnökit, a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa lett. Később volt főkertész és jégkárszakértő is, 1969-ben a Kertészet és Szőlészet folyóirat főszerkesztője lett. A kertészkedés innentől egész életét végigkísérte, országos ismertségre pedig az 1980-as években tett szert az Ablak című tévéműsornak köszönhetően. Budapest XVI. kerületében egy gyümölcsös is viseli a nevét, ahogy a Bálint gazdát saját halottjának tekintő önkormányzat közleményében írta: "A Kárpát-medence haszonállatait és a tradicionális kisgazdaságokat bemutató Kertvárosi Tanyaudvar területén Bálint gazda útmutatásai szerint tavaly alakítottunk ki egy gyümölcsöskertet, melynek fáit ő maga metszette meg először az általa kifejlesztett karcsú orsó-forma elnevezésű metszési módszerrel. A kertet Bálint György 100. születésnapjára elkereszteltük Bálint Gazda Gyümölcsösének."

Temetésén családja, barátjai és tisztelői mellett ismert politikusok, például Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, illetve Szabó Tímea, Tordai Bence és Kuncze Gábor is megjelentek. "Feladatot kapott, hogy a teremtett világnak azt a részét szolgálja, ami előbb volt, mint az ember" – hangzott el Bálint gazdáról a temetési beszédben, amit Iványi Gábor lelkész mondott. (index.hu)


 

h i r d e t é s