h i r d e t é s

Vadászrepülő fogadja a Kecskemétre érkezőket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vadászrepülő fogadja a Kecskemétre érkezőket

2015. december 09. - 09:07
0 komment

 
Közel kétezer órát repült az a MIG-21-es vadászrepülőgép, amely mostantól köztéri szoborként hirdeti, hogy Kecskemét a katonai repülés fellegvára. A 44-es és a 445-ös út találkozásánál található körforgalomba már korábban behelyezték a gépet, a hivatalos átadóünnepségre azonban csak most került sor.

 

Ugrik Csaba, a repülőbázis parancsnoka emlékeztetett, Kecskemét és a katonai bázis kapcsolata már 80 éves, az első MIG-ek pedig 1962-ben érkeztek meg városunkba. A dandártábornok szerint a pilóták számára egy vadászgép több mint egy technikai eszköz, bajtárs, barát és őrangyal is egyben.  

„A kiállított MF típus 1976 óta szolgálta a hazát és pilótáját 1930 repült órán át. A sors érdekessége, hogy utoljára húsz éve, 1995. május 23-án szintén egy keddi napon bőgött fel hajtóműve, majd 3273 felszállás után végleg elcsendesedett” -  emlékeztetett a parancsnok.

A kiállított vadászgép üzenetet és értéket közvetít a társadalom felé – erről már Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszélt. „Kívánom, hogy az emlékmű előtt időzve gondoljanak szeretettel és megbecsüléssel a magyar katonai repülés múltjára, jelenére és jövőjére, mert ahogyan a gép orra is az égbe tör, van miért büszkének lennünk” – mondta.

A MIG-29-est már egy hónapja elhelyezték a 44-es és a 445-ös út találkozásánál található körforgalomba. Az engedélyeztetés fél éven át tartott, a 11 millió forintos bekerülési költséget pedig támogatók segítségével sikerült előteremteni. 

Címkék: 

 

h i r d e t é s