h i r d e t é s

Vádat emeltek egy rablás szemtanúi ellen is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vádat emeltek egy rablás szemtanúi ellen is

2015. március 17. - 17:01
0 komment

 

Egy 35 éves férfi két évvel ezelőtt kirabolt egy frissen felszerelt, kispesti dohányboltot.

Az ügyben eljáró bíróság most emelt vádat a tettes ellen, aki 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető a jelenlegi állás szerint, hiszen a rablást fegyverrel követte el, amit közben többször használt is. A tanúk segítségnyújtás elmulasztása miatt pénzbüntetést kaphatnak. Ritka az ilyen ügy.

A Fővárosi Főügyészség szerint a rabló 2013 szeptemberében egy vascsővel felfegyverkezve hatolt be egy kispesti dohányboltba, majd amikor odabent rátalált az eladóra, többször is megütötte a fegyverrel, majd kitépte a bent lévő pénzt a kasszából. Ekkor a sértett a raktárba próbált menekülni, de a támadó követte és folytatta ütlegelését a vascsővel.
Ezzel rendkívüli mértékben súlyosbította helyzetét, hiszen a vád nem csupán fegyveres rablás, hiszen a fegyvert többször és hideg vérrel, megfontoltan használta a boltban, még azután is, hogy az üzletben lévő valamennyi pénzt megkapta az eladótól.

Az események során lépett be a két tanú a dohányboltba, akik látván, hogy mi folyik odabent, menekülőre vették a dolgot. Utánuk csupán fél órával érkezett újabb vásárló, aki a súlyosan sérült eladóhoz mentőt hívott, illetve értesítette a rendőrséget.

Az eladó súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett, többek között koponyatörést, koponyaüregen belüli vérzéseket és súlyos agyzúzódást. Ha a harmadik vásárló nem érkezik meg, az eladó nagy eséllyel az életét vesztette volna.

Az érintett kerületi ügyészség a tanúk ellen külön emelt vádat, akik teljességgel elmulasztották a segítségnyújtást, s utólag sem értesítették sem a mentőket, sem pedig a rendőrséget. A büntetés összege a helyzethez mérten csekélynek mondható, hiszen – amint arról az MTI tudomást szerzett –, fejenként 100 ezer forintos bírságot kell kifizetniük.

Persze érdekes kérdés, hogy egy dühöngő rablót megfékezni nem feltétlenül állampolgári kötelesség, ellenben a hatóságok értesítésének elmulasztása semmivel sem magyarázható.

 

(A kép illusztráció!)


 

h i r d e t é s