h i r d e t é s

Vádat emeltek Szlovákiában „Zemplén grófnője” ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Vádat emeltek Szlovákiában „Zemplén grófnője” ellen

2023. január 25. - 13:47

A volt parlamenti képviselő cége olyan földekre is felvette az uniós agrártámogatást, amelyek nem voltak a tulajdonában.

Ľubica Rošková, a Smer (Robert Fico pártja) volt parlamenti képviselője - Forrás: Topky.sk

A Különleges Ügyészi Hivatal vádat emelt a Speciális Büntetőbíróságon Ľubica Rošková, a Smer (Robert Fico pártja) volt parlamenti képviselője ellen. Az Új Szó a szlovákiai sajtóhírek alapján azt írja, a „Zemplén grófnőjeként” emlegett nő ellen az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos pénzügyi támogatások elsikkasztása miatt folyik eljárás.

Ügye 2018-ban robbant ki, nem sokkal Ján Kuciak meggyilkolása után. Az oknyomozó újságíró utolsó cikke a halála után jelent meg, ebben írt olasz vállalkozók kelet-szlovákiai kétes mezőgazdasági üzleteiről. A Dennik N riportere azt feltélezte, kollégája meggyilkolásának hátterében az olaszok bosszúja állhat, de kiderült, a zempléniek szerint az olaszok jobban félnek a szlovákiai maffiától.

Először tehát a Dennik N írta meg, hogy Ľubica Rošková cége olyan földek után is felvette az uniós agrártámogatást, amelyek nem voltak a tulajdonában, nem is művelte azokat. Műholdas felvétek buktatták le, hogy pénzt vettek fel még egy leaszfaltozott parkolóra is, a volt politikus mégis tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábbi vizsgálata ezt megerősítette.

A szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) szerint célzott támogatási csalás történt a kelet-szlovákiai földterületekkel összefüggésben, Ľubica Rošková cége a Nagymihály melletti Vásárhely (Trhovište) használaton kívüli, eredetileg mezőgazdasági célokra használt falusi kisrepülőterére is igényelt agrártámogatást, noha a kifutópálya beépített területnek számít, nem lehet rá igényelni agrártámogatást. Ügye bekerült Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányai közé. A Körkép írt arról, hogy Az Állítsuk Meg a Korrupciót nevű szervezet új weboldalán több mint 50 korrupciós ügy szerepel, több mint 100 érintettel, oligarchákkal, egykori titkosszolgákkal és politikusokkal, akik mellé Ľubica Rošková is felkerült. (24.hu)