h i r d e t é s

Valami történik a Fidesz hátországában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Valami történik a Fidesz hátországában

2020. május 27. - 19:24

 

Megbomlott a Fidesz egységes támogatottsága a veszélyhelyzet idején hozott intézkedésekkel kapcsolatban, a párt szimpatizánsainak jelentős része ugyanis nem ért ezekkel egyet.

Valószínűleg kármentő lépés volt a különleges jogrend vártnál hamarabb bejelentett megszüntetése - jelentette ki Pulai András, a Publicus Intézet vezetője, aki a Népszava megrendelésére készült felmérésüket kommentálta. A vizsgálat szerint az összes megkérdezett 52 százaléka úgy véli, hogy az Orbán-kabinet visszaélt a kapott mandátummal és antidemokratikusan viselkedett.

Még a magukat fideszesnek mondók 13 százaléka is így gondolja, miközben a válaszadók 41 százaléka mondta azt, hogy ilyen nem történt. A megkérdezettek 57 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva olyan jogszabályokat is hatályba léptetett, amelyeket idáig nem sikerült megvalósítania.

A felmérés készítői megkérdezték, hogy mit gondolnak a választók a különleges gazdasági övezetekről szóló rendeletről, amelynek lényege, hogy a helyi önkormányzatoktól a fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz irányítanak egyes nagyberuházásokhoz kapcsolódó adóbevételeket. A felmérés szerint ezzel a fideszes szavazók 36 százaléka sem tud azonosulni, míg az összes megkérdezett 55 százaléka gondolja így.

A felhatalmazási törvény visszavonásával Pulai szerint a kormány elmondhatja, hogy nem is akart visszaélni a rendkívüli hatalommal, miközben jól látszik, hogy a "piszkos munkát" már elvégezték az elmúlt hetekben. (napi.hu)


 

h i r d e t é s