h i r d e t é s

Választási csalás Magyarországon – A hatóságok dermedten állnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Választási csalás Magyarországon – A hatóságok dermedten állnak

2019. július 09. - 09:27

 

Ez ebben a formában nem teljesen igaz, a rendőrség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Fejér megyei 2-es választókörzetben vélhető, majd pedig megállapított választási csalás szálait véletlenül se tudja felgöngyölíteni. Nehéz mással magyarázni egy olyan nyilvánvaló kifogást miszerint bár csalás bizonyítást nyert, annak a leghalványabb következménye sincs. Ilyen is csak Magyarországon fordulhat elő.

A kép illusztráció! - Forrás: alfahir.hu

Talán az lehet az oka a rendőrség nem akarásának, hogy az ügyben feljelentést egy ellenzéki képviselőjelölt tett. Tóth Péter (Momentum) 2018 áprilisában azért fordult a feljelentéssel, mert nem kevesebb, mint tíz azóta felszívódott kamupárt ajánlóívén találta meg a nevét. Ez azért szép szám. A szerkesztőségünkhöz eljutott esetekben átlagosan kettő-négy visszaélésről számoltak be a sértettek.

Tóth Péter választás rendjének megsértése miatt tett feljelentést, a rendőrség pedig nyomozásba is kezdett. Időközben az ügyet átminősítették hamis magánokirat felhasználásának gyanújává, majd megállapították, hogy valóban csalás történt.

A történet fejleménye, írja az Index, hogy Tóth egy évvel feljelentése után levelet kapott a Székesfehérvári Rendőrkapitányságtól, melyben arról értesítették:

megszüntetik az ügyben indított a nyomozást.

A határozat szerint ugyan kihallgattak képviselőket és ajánlásgyűjtőket a kifogásolt körzetből, de az nem derült ki, ki követte el a bűncselekményt, és az sem bizonyosodott be, hogy aki benyújtotta az ajánlóíveket, annak tudomása lett volna arról, hogy Tóth Péter aláírása hamis az íveken.

A lap emlékeztet, ugyanez történt a budapesti 5. számú választókörzetben is, ahol a Fidesz és Lévai Katalin pártjának ajánlóívein 341 ajánlás egyezett, csak más volt az aláírás a neveknél.

A hvg.hu korábban megírta, az országgyűlési választás után összesen 256 rendőrségen landolt olyan eset, ami ajánláshamisítások gyanúját vetette fel. Ezekből azonban kevesebb mint felében indult nyomozás, és csak kettő jutott el a vádemelésig. /hvg/

Csak erős túlzással állíthatjuk, hogy nem teljesen világos, mi volt a célja a Fidesznek, amikor beletúrt a választási törvénybe. Mert amennyiben a rendőrség iránti bizalom és tisztelet abszolút leépítése volt a cél, úgy az sajnos sikerült. Ilyen ellenszenv a rendszerváltás óta nem volt a hatóságok ellenében.

Annál is inkább nem világos a dolog, mert ugyan melyik eljárási rend írná elő, hogy azon személyeket idézzék be a méltán rossz hírű Gyorskocsi utcába, akiknek az adataival visszaéltek, magyarán kétséget kizáró valószínűséggel sértettjei a bűneseteknek? Ha ez így történt Fejér megyében is, aligha csodálhatjuk, semmire nem jutottak.


 

h i r d e t é s