h i r d e t é s

Vállalkozás indítás költségei - Segítünk kalkulálni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vállalkozás indítás költségei - Segítünk kalkulálni

2020. november 24. - 08:43

 

Szeretnél vállalkozást indítani, de még nem tudod, hogy mennyi kezdőtőkére lenne szükséged? Kíváncsi vagy rá, hogy havonta milyen kiadásokkal kell számolnod? Az alábbiakban segítünk kikalkulálni az induláshoz szükséges költségeket, valamint arra is kitérünk, hogy milyen havi kiadásokkal kell számolnod a későbbiekben.

Forrás: billingo.hu

Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Azonban a sikeres vállalkozáshoz nem elegendő egy jó ötlet, az első lépés mindig az alapos tervezés. Gondold végig a stratégiát, a szükséges erőforrásokat és a célod eléréséhez szükséges lépéseket. Célszerű ezeket egy üzleti tervben összegezni.

Egyéni vállalkozás vs. cég

Mivel minden vállalkozás más és más, indulás előtt mindenképpen konzultálj könyvelővel vagy adótanácsadóval. Az egyéni vállalkozás esetén teljes vagyoni felelősséggel tartozol a cég tartozásaiért. A Bt. alapításához legalább egy beltagra és egy kültagra van szükség. Előbbi teljes vagyonával felel a cég tartozásaiért, míg a kültag csupán a Bt.-be fektetett vagyonával.

A Kkt. alapításához is minimum két tag szükséges, azonban ebben az esetben a társaság tartozásaiért mindegyik tag a teljes vagyonával felel. Kft-t akkor érdemes alapítani, ha nagyobb indulóköltség szükséges, valamint nagyobb forgalom várható. Ebben az esetben a tulajdonosok felelőssége kizárólag a befektetett tőke erejéig terjed. A Bt., a Kkt. és a Kft. alapításához ügyvéd szükséges.

Katás egyéni vállalkozás induló költségei

Példaként nézzük végig egy alanyi adómentes katás egyéni vállalkozás költségeit. Az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes. Minden vállalkozónak kötelező regisztrálni a Kereskedelmi és Iparkamarához, a tagság éves díja ötezer forint. Továbbá iparűzési adó alá is kötelező bejelentkezni, mely egyszerűsített adózás esetén évente 50 ezer forint.

Jó hír, hogy alanyi adómentesként nem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnod, így ennek költségét megspórolhatod. Számlázó programra viszont szükséged lehet, mely megkönnyíti számodra a számlázást és a kötelező adatszolgáltatást. Amennyiben nem szeretnél plusz adminisztrációval bajlódni, nézz szét a Billingo oldalán!

Katás egyéni vállalkozás havi kiadásai

A vállalkozás indulóköltségei mellett havi kiadásokkal is számolnod kell. Kisadózóként a tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint, ha főállásúnak minősülsz, és 25 ezer forint, ha mellékállásban vállalkozol. Amennyiben nagyobb nyugdíjalapot szeretnél, választhatod a 75 ezer forintos tételes adó fizetését.

A tételes adó mellett számolnod kell 5-15 ezer forintos havi könyvelői díjjal. Mindezek mellett opcionális költségként még felmerülhet a bérleti díj és a hozzá társuló rezsi, a marketingköltségek, illetve az árukészlet, az eszközök és a berendezések kiadásai, az alkalmazottak fizetése és járulékai, valamint a telekommunikációs költségek.


 

Kommentek

h i r d e t é s