h i r d e t é s

Valós veszély? - Patikákba űzik a paracetamolos készítményeket

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Valós veszély? - Patikákba űzik a paracetamolos készítményeket

2017. május 22. - 15:01

 

Jól ismert lázcsillapítók, s egyéb, megfázás elleni készítmények lesznek ezentúl kizárólag a patikákban elérhetőek, miután az illetékes szakhatóság visszarendelte azokat az egyéb árushelyekről. - írja a nepszava.hu.

Hiába tűnnek veszélytelennek az érintett szerek, a náthás betegek gyakran kontroll nélkül szedik be őket, így viszont életveszélyesek is lehetnek. FOTÓ: TÓTH GERGŐ Forrás: nepszava.hu

Az ok a túladagolási-veszély

Két hete rendelte vissza a gyógyszerhatóság a benzinkutak és a drogériák polcairól a paracetamol tartalmú készítményeket.

Ez érinti többek között a Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon, Panadol láz-, ízületi- és egyéb fájdalomcsillapítókat.

A döntést a szerek közös hatóanyagának túladagolási veszélyével indokolták, s noha megvásárlásukhoz továbbra sincs szükség receptre, a közeli jövőtől már csak a patikák árusíthatják ezeket.

A szabadpolcokon átmenetileg, amíg készletek szavatossága engedi, még ott lehetnek – akár 2019 végéig is – ezek a készítmények.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszerészek fokozott éberségére számít, remélve, hogy még idejében figyelmeztetik vevőiket és megakadályozzák, hogy a betegek túladagolják a hatóanyagot.

Lapunk kérdésére a döntést azzal indokolta a hivatal, hogy az úgynevezett SALT tanulmányból (hét európai országra kiterjedő vizsgálat, de Magyarország nem vett részt benne), kiderült: a májátültetések okai között a paracetamol-túladagolás a hatodik helyen szerepel.

Bár Magyarországon az 1960-as évek óta vannak forgalomban paracetamol tartalmú gyógyszerek, a Ködpiszkáló blog szakgyógyszerészei nem találtak friss hazai adatot arról, hogy évente hány túladagolás, mérgezés történik.

A legutolsó ilyen információt az Orvosi Hetilap közölte 2001-ben, eszerint az ezredfordulón évente 30-50 mérgezéses eset fordult elő.

Akut paracetamol-, vagy gyógyszermérgezés miatt az utóbbi pár évben nem kellett májtranszplantációt végezni a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján – tudtuk meg az egyetem kommunikációs osztályától.

A gyógyszerészek szerint ennek ellenére a baj könnyen bekövetkezhet, különösen, ha valaki inkább saját döntése, mintsem a szakember tanácsa alapján választ gyógyszert.

A Coldrex, a Rubophen, a Neo-Citran reklámjainak mindegyike ugyanazt ígéri: erőt a megfázás tüneteinek leküzdésében.

Abban nem lehet bízni, hogy a fogyasztó mindig minden eseteben megnézi a gyógyszerek tájékoztatóját, és biztosan nem vesz be egyidejűleg 4 különböző nevű, de azonos hatóanyagú szert.

Ugyan nem volt se több, se kevesebb paracetamol mérgezéses beteg a Péterfy toxikológiáján az utóbbi időben, ettől függetlenül is jogos a hatóanyag szabad forgalmának megszüntetése

 – mondta a Népszavának Elek István.

A kórház osztályvezető főorvosa csak azt nem érti, hogy míg a kevésbé veszélyes Algopyrin vénykötelessé vált, addig a paracetamol tartalmú szerekhez továbbra sem kell a recept.

Ez a hatóanyag nagy adagban májkárosító, a meglévő májelégtelenséget pedig súlyosbítja. Azaz fontos lenne, hogy majd a kezelőorvos felügyelje, hogy akinél ellenjavallt, ne kaphasson paracetamol tartalmú szert a patikában sem.

Normál esetben a paracetamol zömmel a májban bomlik le, de nagy dózis telítheti ezt az utat és a gyógyszer mérgező vegyületté alakul, amely kötődik a májsejt proteinjeihez és megöli a sejtet.

Paracetamol mérgezésben a betegek az elején akár tünetmentesek is lehetnek, vagy csak hányingerre és hányásra panaszkodnak, de 48-72 órával később már végzetessé válhat a májszövet-elhalás.

Ezért fontos a paracetamol 4 óránkénti adagolásának betartása, mert ebben a dózisban a szervezet még gond nélkül megküzd a szerrel.

Paracetamolból tehát a felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 milligrammos tablettát szabad bevenni, 24 óra alatt pedig maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát.

500 milligramm például egy tasak Neo-Citrán italpor, a Coldrex tabletta, vagy a Béres Trinell Pro készítménye, azaz ezek esetében érvényes, hogy 24 óra alatt négy óránként maximum 8 darabot lehet megenni, meginni.

De például a Coldrex Maxigrip-ben már 1000 milligramm hatóanyag van, azaz ebből már csak legfeljebb négyet.

Gyermekeknek pedig ennél is kevesebbet szabad adni a paracetamolból, számukra az adagot a súlyukra kell kiszámolni, testtömeg kilogrammonként naponta 10-15 milligramm paracetamol adható.

A hat kilónál kisebbeknek pedig egyáltalán nem ajánlott ez a hatóanyag.

Megtudtuk: a paracetamol szabad forgalomból való kivonásával egyidejűleg az OGYÉI ajánlást tett közzé a gyógyszerészeknek, hogy a szóban forgó készítmények kiadásakor pontosan mire hívják fel a vásárlóik figyelmét.

A hivatal lapunknak küldött válaszában azonban megjegyezték:

azt ellenőrizni, hogy valóban mindenre kiterjedő felvilágosítást kapnak-e a betegek paracetamol tartalmú gyógyszer vásárlásakor, nem tudják.

A betegeket sem ellenőrzi továbbá senki, hogy elolvassák-e a betegtájékoztatót, és betartják-e az abban foglaltakat, illetve a gyógyszerész, az orvos javaslatait, valamint, hogy beszámolnak-e a gyógyszerésznek a májműködési zavarról, vesebetegségről, vagy a rendszeres alkoholfogyasztásról, mielőtt paracetamolt vásárolnak.”

A túladagolás tünetei

  1. nap: émelygés, hányás, aluszékonyság (miután ezek a tünetek, akár a megfázás kísérői is lehetnek, gyakran a betegek nem fordulnak azonnal orvoshoz)
  2. nap: kicsit jobb lehet a beteg körérzete, de enyhe fájdalmai lehetnek, kevesebbet jár pisilni, jelentkezhetnek a kezdődő sárgaság tünetei (sárgaság a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződése, amit a szövetekben lerakódó epefesték okoz)
  3. nap: a sárgaság fokozódik és általános rossz közérzete lehet a betegnek

nepszava.hu


 

h i r d e t é s