h i r d e t é s

Változatok idiotizmusra és gonoszságra

Olvasási idő
15perc
Eddig olvastam

Változatok idiotizmusra és gonoszságra

2017. július 24. - 14:36

 

Elmerültünk a kormánypropaganda sorosozásában, mi több, megpróbáltuk értelmezni is a tengernyi szöveget. Az abszurd legsötétebb mélységeiig jutottunk. - írja a magyarnarancs.hu.

Forrás: magyarnarancs.hu

Csúcsra járatja propagandagépezetét a Fidesz, a jelenlegi gyűlöletkampány középpontjában Soros György áll. Soros lejáratásából kiveszi részét a teljes kormánymédia a bulvártól a köztévéig, a fideszes politikusok sora a vidéki polgármestertől Orbán Viktorig, és a kormány által futtatott szakértői gárda az ufókutató Georg Spöttlétől az Alapjogokért Központig.

A Sorosról elmesélt történeteknek többnyire van némi valóságalapja, de azokat teljesen eltorzítva (kis részleteket kiemelve, lényegeseket elhallgatva) tárja a nyilvánosság elé a kormányoldal, ahogy arra is van példa, hogy külföldi propagandaoldalak (DC Leaks, RT, Breitbart) minden alapot nélkülöző tudósításait tálalják tényként.

Az 1984-ben létrejött Soros Alapítvány célja az volt, hogy segítse a régiós országokat a demokratikus átmenetben. Az alapítvány egyik „természetes szövetségese” a Fidesz és a körülötte kialakuló holdudvar (Bibó István Szakkollégium, Századvég) lett, amely intézményi és személyes szinten is máshonnan aligha pótolható anyagi támogatást kapott az alapítványtól (erről lásd: Külföldi pénzből fölépítve, Magyar Narancs, 2017. április 13.).

Kis lépésekben

Ahogy azonban Orbán elkezdte a konzervatív térfélre tolni a Fideszt, úgy távolodott Sorostól is. Viszonyukban a változás már 1993–1994 körül is érezhető volt, és ez később csak tovább romlott.

A Soros Alapítvány egykori igazgatója, Belia Anna 2010-ben arról beszélt az Origónak, hogy „egyáltalán nem volt jó a kapcsolat a Soros Alapítvány és Orbán között a Fidesz kormányzása (1998–2002) idején”, pedig Belia szerint ők többször is kezdeményeztek párbeszédet.

Orbán 2009-es évértékelő beszédében már úgy beszélt Sorosról, mint

akit a legkevésbé sem lehet a bankrendszer, a pénzügyi spekulációk ellenségeként feltüntetni.

Áprilisban pedig a Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Soros alapkezelője ellen, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint ez a cég állt a 2008. októberi, az OTP-t ért tőzsdei támadás mögött. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője szerint a magyar fizetőeszköz ellen is „összehangolt spekuláció folyt”, és a Soros-cég ellen kirótt pénzbírság „szükséges, de nem elégséges lépés volt”.

A vizsgálóbizottság felállítására tett kezdeményezésüket aztán mégis visszavonták.

Egyes jobboldali lapok már 2010 előtt is keményebben neki-nekimentek Sorosnak, ám az antiszemita felhangoktól duzzadó „sorosozás” 2012-es haláláig kizárólag Csurka Istvánra volt jellemző. A 2011-es uniós elnökség még egyszer összehozta Orbánt és Sorost, hosszú évek után 2010 őszén találkoztak újra.

Az unió leendő soros elnökeként Magyarországnak a romastratégia jutott, mint kiemelt téma: Orbánnak egész Európa előtt kellett bizonyítania ebben, és a Soros Alapítványnak (illetve utódszervezeteinek) nagy tapasztalata volt e területen.

A Soros–Orbán-tárgyaláson a néhány nappal korábbi (2010. október 4-i) vörösiszap-katasztrófáról is szó esett: Soros Open Society Foundationje (Nyílt Társadalom Alapítványok, OSF) egymillió dollárt (akkori értéken majdnem 200 millió forintot) adott kárenyhítésre. A pénz felhasználását Soros ráadásul a kormány által felállított Magyar Kármentő Alapra bízta. Ekkor volt Soros György és Orbán Viktor mindmáig utolsó személyes találkozója.

A megromlott viszony ellenére 2010 után évek teltek el, mire Sorosból főellenséget faragott magának a kormány. Igaz, már 2012-től fel-felbukkannak annak a kommunikációnak a csírái, amelyet az utóbbi másfél-két évben járat csúcsra a Fidesz.

A 2014-es választásokhoz közeledve Orbán még Bajnai Gordont érezte igazán veszélyesnek. Ennek megfelelően Soros nevével leginkább még csak úgy találkozhattunk a kormánypárti médiában, mint akinek a támogatását élvezi Bajnai Haza és Haladás Alapítványa vagy az Együtt–PM.

Emlékezetes, hogy az ellenzéki civil tüntetőket ekkor még a „Bajnai-gárda” címkével illették a kormány részéről. A narratíva szerint a kormány ellen felszólaló, tiltakozó szervezeteket ugyan Soros fizeti, de Bajnai köré szerveződve munkálkodnak az ország tönkretételén.

Hozza a migránst

A 2014-es választások után tovább gyengült a Fidesz ellenzéke, ezért új ellenségképre volt szükség. Kapóra jött a menekültválság 2015-ben, amely azóta is az Orbán-kormány slágertémája. Az első menekültek nyáron jelentek meg a Keletinél, ám Soros csak novemberben került a középpontba, amikor az országban már nem maradt menekült.

De mi is történik a Fidesz szerint?

A spekuláns Soros azt szeretné, hogy a menekültek befogadásával olyan költségekbe verje magát Európa, hogy újra eladósodjon. Brüsszel már le is feküdt a magyar származású milliárdosnak, és

új adók kivetésével, illetve a kohéziós és agrártámogatások csökkentésével

akar minderre forrást teremteni.

A párhuzamos magyarázat szerint Soros több millió migránssal akarja elárasztani a kontinenst. Saját anyagi érdekei is ezt diktálják, hiszen minél nagyobb a káosz, neki annál jobb. Ugyanakkor – például Orbán Viktor szerint – Soros fel akarja számolni a kereszténységet és a nemzetállamokat, sőt szét akarja verni Európát.

Ez politikai úton eddig nem sikerült neki, ezért a keresztény Európa etnikai alapjait akarja felszámolni. Céljai eléréséhez Soros semmitől sem riad vissza.

Dollárszázmilliókkal és világméretű alapítványi hálózatával támogatja a migránsok Európába hozatalát – így minden olyan csoport, amely humanitárius vagy jogi segítséget nyújt a menekülőknek, vagy csak felhívja a figyelmet a velük kapcsolatos visszaélésekre, valójában a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil” szervezet, amelyet a „spekulánscézár” pénzel.

A migránsokat indulásuk előtt felkészítik. A Fidesz szerint a Soros-féle OSF olyan kézikönyveket terjeszt a „muszlim migránsoknak”, amelyek hasznos tippeket, térképeket, telefonszámokat tartalmaznak, tehát kiképezik a menekülőket, hogy akadálytalanul jussanak el az EU-ba.

A menekülteket arra is biztatják, hogy ne működjenek együtt a hatóságokkal, és szegjék meg a törvényeket. Soros szervezetei hajókon is hozzák a menekülteket Európába, és akit így sem tudnak rávenni, azt máshogy terelik felénk.

Soros emberei veréssel veszik rá a migránsokat, hogy a magyar határ felé vegyék az irányt, sőt az aktivisták azokat a migránsokat is megverik, akik nem hajlandók tüntetni a kerítésnél

– mindezt az ún. kvótanépszavazás kampányában írta a Magyar Idők.

Ekkor nem csupán a kormánymédia, de vezető politikusok is arról beszéltek, hogy senki által fel nem hatalmazott „külföldi erők”, a „Soros-kommandó” a kvótareferendum (2016. október 2.) eredményét is megpróbálták befolyásolni: az igenre vagy az érvénytelen szavazatra buzdító szervezetek mind a „globális nagytőke” érdekében tették ezt.

Kit pénzzel, kit zsarolással vettek rá arra, hogy a kormánnyal ellentétes álláspontot képviseljen. Orbán szerint az embercsempészek, a rossz döntéseket hozó diktátorok és a nyugati civil szervezetek közösen mozgatják a migránsokat. Ezt az „abszurd koalíciót” egy vagy két ember hozta össze, de neveket a „jólneveltség” okán ekkor nem említett.

A téma az érvénytelen népszavazás után sem került le a napirendről. Ekkor kiderült, hogy a migránsok között bújnak meg a lányokat, nőket zaklató és megerőszakoló férfiak, ahogyan a terroristák is: a migránsok Európába hozatalával tehát Soros a terrorizmust is támogatja. Ezt a mesét eddig a kormánypárti bulvárlap, a Ripost aknázta ki a leginkább, amikor a manchesteri robbantás után olyan címlappal jelent meg, amelyen egy fiatal sérült mellé Soros fotóját rakták, az egész oldalas cím pedig azt hirdette: „Már a gyerekeket ölik… Soros úr! Kérjük, térjen észhez!”

Európát elárulták, a kontinens már majdnem oda, gyakorlatilag Orbán Viktor és Magyarország az egyetlen, aki ellenáll és védi a külső határokat. Éppen ezért nem véletlen, hogy Soros György folyamatosan támadja az országot és a kormányt, és egyre csak Orbán eltávolításán munkálkodik. A miniszterelnök szerint azonban nem szabad feladni a harcot, mert a Soros-maffia által támogatott migráció a terrorizmust segíti, és a magyar emberek biztonságát, a magyar határok védelmét, a nemzetbiztonságot veszélyezteti. Lázár János szerint titkosszolgálati jelentések is bizonyítják Soros befolyásolási törekvéseit (bár ilyen jelentést senki nem látott, még Bakondi György kormánybiztos sem, aki szintén a fenti szellemben szokott nyilatkozni).

Mivel Soros legfőbb ellensége Orbán Viktor, nem csoda, hogy minden, a Fidesszel kicsit is szemben álló szervezet mögött ő áll. A Magyar Idők felteszi a kérdést: van-e még szervezet a baloldalnak nevezett káoszban, amelyet Soros nem pénzelt le? A kormánypárti médiát olvasva nincs ilyen.

A politikával akár csak érintőlegesen foglalkozó összes civil szervezetet Soros pénzeli. Ha nyilvánosságra kerül egy beszámoló, amelyben felbukkan az OSF neve, perdöntő bizonyítékként fut körbe a kormánypárti sajtón, legyen szó akár tízmillió forint alatti, egyszer elnyert pályázatról.

Így Soros pénzeli a „balliberális” médiát (444, Átlátszó, Magyar Narancs stb.), a „balliberális” álcivileket, alapítványokat, szakértőket (Helsinki Bizottság, TASZ, Eötvös Károly Intézet, Transparency International stb.).

Soros ezzel eltiporja a sajtószabadságot is – hisz ilyen propagandagépezete csak Joseph Göbbelsnek volt.

Ezek a szervezetek amúgy a menekülteket is kihasználják: például a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 3-3 millió forint kártérítést ítélt meg két bangladesi menekültnek, mert jogtalanul tartotta őket fogva a magyar állam. A Fidesz szerint ez bizonyíték arra, hogy

a Soros-féle migránsszervezetek 10 milliárdokat kereshetnek a migránsbizniszen.

Hiszen a menekülteket a „sorosista” Helsinki Bizottság védte, az ügyben eljáró egyik bíró részt vett a CEU alapításában, így

Soros emberei a migránsbiznisz minden oldalán ott vannak:

ők hozzák a menekülteket, ők viszik bíróság elé az ügyeket, és ők is ítélkeznek.

De a tanárok, a környezetvédők vagy éppen a zenészek is parancsra cselekszenek. „Soros György és a milliárdos spekuláns pénzcsapjai­ra rákötött civilek” álltak a közoktatás állapota miatt utcára vonuló tanárok mögött, ők demonstráltak a Népszabadság bezárásakor vagy a lengyel abortuszszabályozás ellen.

(A Pesti Srácok szerint a Népszabadság bezárása Soros akciója volt, a Soros kezében lévő Átlátszó ugyanis így akarta rátenni kezét a napilap szerkesztőségére.)

A CEU bezárása ellen tüntetőket Soros szállította Budapestre repülővel, de az is „sorosbérenc”, aki a rezsicsökkentést kritizálja, vagy szóvá teszi a magyarországi korrupció mértékét. Ám politizálni sem feltétlenül kell ahhoz, hogy valaki megkapja e címkét. Amikor a Fesztiválzenekar és vezetője kritizálta Tarlós Istvánt a nekik nyújtott támogatás csökkentése miatt, egyből kiderült: Fischer Ivánék is Soros kottájából játszanak.

Az pedig a napnál is világosabb, hogy minden ellenzéki párt mögött Soros alakja sejlik föl. Bajnai Gordont jelentős összegekkel támogatta, sőt Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Fidesz szerint

maga is elismerte, hogy azok közé a baloldali politikusok közé tartozik, akiknek a politikai tevékenységét a magyar forint ellen spekuláló és bevándorláspárti Soros György pénzeli.

Botka László „Brüsszel bevándorláspolitikáját hirdeti” és lebontaná a határkerítést a Fidesz szerint.

Tehát az MSZP miniszterelnök-jelöltje is Soros embere, ezt a Fidelitas plakátkampánya országszerte hirdeti. Gyurcsány Ferenc a cégein keresztül kap milliókat Sorostól, és az Áder János ellenében indított ellenzéki köztársaságielnök-jelöltet, Majtényi Lászlót is Soros próbálta megszavaztatni a parlamenttel.

A budapesti olimpiarendezést megakadályozó Momentum Mozgalom a sikere után azonnal „sorosista” lett. De még a Jobbik is Soros érdekeit szolgálja, amióta utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a lex CEU-ról. Ez utóbbi persze arra is bizonyíték, hogy Soros immáron Simicska Lajossal is összedolgozik.

A kormány elmozdításáért nem csak belföldön küzd Soros.

Az ő megrendelésére készülnek az országot bíráló vagy csak rossz színben feltüntető jelentések, újságcikkek, legyen szó bármelyik nyugati újságról vagy szervezetről. Magyarország bírálatakor az Európai Parlament, Angela Merkel vagy Jean-Claude Jun­cker is Soros üzenetét továbbítja.

Soros nem csak Magyarországon avatkozik be a politikába: felforgató tevékenysége az egész világra kiterjed. Az Egyesült Államokban sokat tett George Bush megbuktatásáért. Barack Obama vagy éppen a Clinton házaspár a támogatását élvezi, így számára nagy kudarc volt Trump választási győzelme: tehát Soros áll a Trump-ellenes tüntetések mögött is.

Ő szervezte a „rasszista, fehérgyűlölő” (valójában a feketékkel szembeni rendőri erőszak ellen fellépő) Black Lives Matter mozgalmat, és keltett zavargásokat több amerikai városban.

Továbbá több közép-európai és ázsiai országban is igyekezett megbuktatni neki nem tetsző rezsimeket, hol a választásokba avatkozott be, hol utcai tiltakozásokat vagy egyenesen forradalmakat robbantott ki.

Albánia, Grúzia, Kirgizisztán, Ukrajna, Belarusz, Szlovákia, Szerbia is a listáján van, ezekben a hónapokban pedig épp Macedóniát dönti romba a „katasztrófakapitalizmusban” utazó milliárdos, akinek még a szíriai fegyverkereskedelemhez is köze lehet.

A kínai központi pártlap azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy háborút indított az ország ellen

 – hozta a hírt januárban a Fidesz médiabirodalma. Kiderült, hogy Soros a 2014-es svéd parlamenti választások eredményét is befolyásolta, és a menekültek jogaiért kiálló londoni tüntetések is a számlájára írandók. Nem csoda, ha ezek után Lázár János is arról beszél, hogy Soros befolyása minden országban problémát jelent.

Kicsoda Soros György valójában?

Ha nem is gyíkember, de majdnem az: Soros a „jobboldal legnagyobb, színfalak mögött kavaró ellenfele”. Gyerekként élte át a holokausztot, de már ekkor levetkőzte erkölcseit, hiszen alig 14 évesen részt vett a zsidó javak elkobzásában. Sőt, Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója egy fórumon arról beszélt a 444 tudósítása szerint, hogy „Soros Hitlertől tanult. Dolgozott neki”.

A fideszes világmagyarázat szerint a vészkorszak alatt megtapasztalt élményekből táplálkozik Soros minden későbbi tette. Egyfelől bosszút akar állni a jobboldalon, hiszen szerinte a jobboldali kormányok mind nácik. Szintén a háborús idők miatt a közép-európai zsidók történelmi élménye, hogy „nincs hazájuk”, így természetes, hogy nem is értik, mi az a nemzet, sőt, egyenesen félnek ettől a fogalomtól.

A hagyományokat, a közös kultúrát és az erkölcsöket lenéző Soros ezért akarja elpusztítani a nemzeteket.

Ehhez pedig minden eszköze meg is van, hiszen a globalizáció hátán gazdagodott meg, persze kétes módon. A gátlástalan kapitalista az emberek szenvedése árán szerezte vagyonát: bedöntötte az angol fontot, keresett az ázsiai és a 2008-as pénzügyi válságon, spekulált a forint ellen, valamint az OTP-t is majdnem földre vitte. 

Ő csak pénzt akar, cégei offshore paradicsomokban működnek, hogy adót se kelljen fizetnie, tevékenységének társadalmi következményei pedig cseppet sem érdeklik.

Ahogy gazdagodott, úgy építette nemzetközi hálózatát, amelynek a civil szervezetek mellett világszerte jogászok, politikusok is a tagjai – Soros csak az Európai Parlamentben 226 (!) képviselőt irányít –, így a világpolitikára is döntő befolyása van, egy „állam nélküli államfő”. Jótékonykodik is, még szép, de adományaival nem a világ jobbítását, hanem a saját céljait segíti elő.

A pénzcsináláson és országok bedöntésén kívül máshoz is ért, hiszen a nyolcvanon túli

liberális pénzguru az utóbbi években úgy cserélgette barátnőit, mint más az alsóneműit.

Ha valamelyiküket megunja, busás összegekkel vásárolja meg hallgatásukat (hiszen nyilván sötét titkokat ismernek meg Sorosról az együtt töltött idő alatt); jelenlegi felesége 40 évvel fiatalabb nála.

Ezért aztán meg sem lepődik azon senki, hogy Soros nemcsak az abortuszt, de a prostitúciót és a „droglegalizációt” is aktívan támogatja.

A Tv2 arról is beszámolt, hogy Soros verte, fojtogatta partnereit, de ezzel a Vajna-tévé kissé túltolhatta a biciklit, mert a Ripost „szakértője” azért elmondta, hogy ez nem biztos, hogy így történt.

Fél év elteltével aztán a Tv2 megint keményen beleállt a témába: azzal a címmel közölt összeállítást, hogy Soros megölte volna az anyját.

A riport szokás szerint napokig pörgött a médiabirodalom többi részében is. (Soros az eutanázia legalizálása kapcsán egy cikkében fölidézte, hogy amikor nagybeteg édesanyja beköltözött egy eutaná­ziát elősegítő otthonba, ő felajánlotta neki, hogy segít neki meghalni, mert „ennyivel tartozott neki”.

A propagandaműsorokból az viszont kimaradt, hogy Soros azt is leírta: nem szívesen tette volna meg ezt, és örült, hogy végül nem került sor eutanáziára.)

Sorost mostanra a sok pénz és a hatalom olyannyira megtébolyította és narcisztikussá tette, hogy úgy érzi, ő mindent megtehet. Életében a manipulációé a főszerep, istent játszik. Munkásságának üzenete, hogy „a több ezer éves, Isten adta természeti törvényekkel szembe kell fordulni”.

Most éppen Európán gyakorlatozik, kontinensünket akarja romba dönteni és „Magyarország különösen útjában áll világmegváltó törekvéseinek”. Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője mindezt úgy summázta, hogy Sorosnak nincsenek erkölcsi megfontolásai, nem tisztel se embert, se istent. A köztévé Híradója szerint Soros egyszerűen egy gonosz cionista milliárdos. (Itt je­gyez­nénk meg, hogy Köves Slomó rabbi szerint a sorosozás nem antiszemitizmus.

A Köves alapította Tett és Védelem Alapítvány – TEV – ugyanakkor 2015. júliusi jelentésében azt írja, hogy „Soros György neve évtizedekkel ezelőtt vált a zsidózás szinonimájává, amikor Csurka István a megszólalásaiba előszeretettel szőtte bele a zsidó és magyar származású üzletember nevét. Soros György vagy alapítványának ilyen kontextusban való megemlítése Csurka István közszereplése után megszűnt, de most elkezdett visszaszivárogni a politikai életbe”.

A sorosozás minősítése lehetséges antiszemita cselekményként egészen decemberig felbukkan az alapítvány jelentéseiben, és példaként – ma már visszafogottnak ható – CÖF-, Fidesz- vagy Orbán-idézeteket hoznak föl. Amint azonban komolyabban beindult a kormány Soros elleni kampánya, a TEV már nem tartotta említésre méltónak a sorosozás jelenségét.)

Magyarországot folyamatosan támadják, a kormány azonban a helyén, és nem csak szavakkal lép fel Soros ellen. A Soros gerjesztette migránsáradatnak törvényekkel, kerítéssel és népszavazással állja útját. A referendum ugyan érvénytelen lett, de azonnal megindult a minden korábbinál manipulatívabb nemzeti konzultáció. Az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány része volt egy társadalmi célú hirdetésként futó reklám is, amelyben azt hirdették:

Egy Soros György pénzelte szervezet Brüsszelt támogatva pereket indít hazánk ellen.

A Magyar Idők tavaly októberben feltette a kérdést: „Jogszerű-e, hogy külföldről finanszírozott álcivil szervezetek destruálva részt vehetnek egy népszavazási kampányban?” Orbán tavaly decemberben azt ígérte, hogy

a következő év Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni.

Januárban Németh Szilárd már arról beszélt, hogy „minden eszközzel el kell takarítani a Soros-birodalom álciviljeit”, amelyek – és ezek már Kovács Zoltán kormányszóvivő szavai – akár terroristákkal is együttműködhetnek. Ennek eredménye az orosz mintára készült, és a kipécézett szervezeteket súlyosan megbélyegző törvénytervezet, amelyet e hét keddjén elfogadott az Országgyűlés.

Az immáron Fidesz-közeli Figyelő februárban arról spekulált, vajon meddig maradhat a „Soros-egyetem” Budapesten, március végén pedig meg is jelent az egyetemet ellehetetlenítő törvény. A kormányzati narratívában mindez úgy hangzik, hogy senki sem állhat a törvények felett, és a szabályokat a „Soros-egyetemnek” is be kell tartania.

Jövőre választások, a kampány szeptemberben beindul, és a Lázár szerint „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő” Soros György személye várhatóan továbbra is hangsúlyos téma marad. A Republikon Intézet a 24.hu megbízásából készített felmérést arról, mennyire hatásos e propaganda.

A magyarok 40 százaléka szerint Soros Györgynek érdemi befolyása van a magyar politikára (a fideszeseknél ez 70 százalék, a jobbikosoknál 33, a baloldalon pedig 23).

A teljes népesség 23 százaléka szerint viszont Soros nem avatkozik be Magyarországon, a maradék 37 százalék bizonytalan, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre. Rétvári Bence államtitkár viszont már tovább is vitte a gondolatmenetet: szerinte Soros a 2018-as választásokba is be akar avatkozni, aktivistái az erőszaktól sem riadnak vissza. A Magyar Idők már most kitiltaná az országból Sorost.

magyarnarancs.hu


 

h i r d e t é s