h i r d e t é s

Változékony napok következnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Változékony napok következnek

2019. augusztus 03. - 06:39

 

A hétvégén esőben, záporban, napsütésben és szélben is lesz részünk, ezzel együtt mréséklődik a nappali felmelegedés. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt sok lesz felettünk a felhő, a nap csak néhol, és csak rövid időre süthet ki. Esőre, záporra, keleten helyenként zivatarra kell készülni. 

Délután nyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, de még mindig többfelé lehet eső, zápor. Élénk, erős északi, északnyugati szél mellett 22, 27 fokos maximumokat mérhetünk.

Vasárnap délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.  Délután a többórás napsütés mellett megnövekednek a gomolyfelhők, de ezekből csak elvétve lehet egy-egy futó zápor. Mérsékelt lesz az északi szél. 21, 26 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton egy hidegfront alakítja az időjárást, ami aznap át is halad felettünk. A szabadban csökken a hő- és komfortérzet, a frontra érzékenyek panaszai pedig fokozódnak. - írja a meteoklinika.hu

Ebben az esetben fokozódhat a görcshajlama, ami nem csak izom- és hasi görcsök, hanem görcsös fejfájás formájában is jelentkezhet. A középső országrészben és a Dunántúlon ezek a tünetek még intenzívebbek lehetnek, és mellettük még ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Habár hűvösebb lesz, most is növelje meg a folyadékbevitelt, lehetőleg tiszta vizet (akár csapvizet) fogyasszon. A szívbetegek állapotában szintén előfordulhat romlás, esetükben pihenés, a megterhelő tevékenységek kerülése javasolt.

A szabadban sokfelé csökken a komfortérzet, illetve az érzett hőmérséklete is a mért értékek alatt alakulhat. Különösen a Kisalföldön fontos az előző napokhoz képest vastagabb öltözet, habár nagy lehűlés nem várható. Ebben a változékony időszakban az immunrendszere is legyengülhet, éppen ezért ügyeljen a napi elegendő mennyiségű vitamin bevitelére. A front előtt keleten a fellépő fülledtség is megterhelő lehet. A kialakuló zivatarok területén az asztmások állapotuk romlására számíthatnak, nekik is sok pihenés ajánlott.

A pollenterhelés átmenetileg mérséklődik, de ha a pázsitfűfélékre vagy a csalánfélékre allergiás, akkor elsősorban keleten eleinte még kissé fokozódhatnak a tünetei.

Az UV-sugárzás időben és térben is változékonyan alakul, a leégés veszélye nem áll fenn.

A közlekedés során helyenként esőtől nedves útszakaszokkal találkozhat, illetve néhol zivatarok is nehezíthetik a haladást. Az ország középső részén és a Dunántúlon élénk oldalszél ronthatja a menetstabilitást, zivatarokban pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Ingerlékeny, agresszív sofőrökkel is találkozhat, vezessen fokozott körültekintéssel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s