h i r d e t é s


Változékonysággal búcsúzik az ősz?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Változékonysággal búcsúzik az ősz?

2017. szeptember 26. - 06:16

 

Kedden gyakran lesz erősen felhős az ég, de inkább csak a Dunántúlon lehet néhol eső. - írja az Időjárás.hu.

Egy évvel ezelőtt így indult a nap

A következő napokban további melegedésre számíthatunk, de egyelőre marad a változékonyság.

Délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet. Legfeljebb gyenge eső fordulhat elő néhol, számottevő csapadékra nem kell készülni. 

Délután tovább szakadozik a felhőzet, egyre gyakrabban bukkan elő a nap. Nyugaton kisebb eső, zápor is kialakulhat. Helyenként megélénkül az északkeleti szél.

A csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden front nem éri el a Kárpát-medencét, a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében azonban továbbra is, és még napokig fennállhatnak panaszok. - írja a meteoklinika.hu.

A felhős, fényszegény időszakokban kisebb lehangoltság és rosszkedv is felléphet. A hirtelen jött melegedés mindenkit megviselhet. Általánosak lehetnek az alvásproblémák, habár északon ezek intenzitása valamelyest csökken. A kialvatlanság miatt napközben fáradtabb, ingerültebb lehet, koncentrálási problémák és migrén is felléphet. Ezekben a napokban nem javasolt kávét és csokoládét fogyasztani, kerülni kell a vörös húsokat és a vörösbort is. Délelőttönként 1-2 csésze jázminos zöldtea fogyasztása javasolt, és a friss levegőn tartózkodás is jót tesz.

Reggel kissé hűvös van, elsősorban az ízületi panaszokkal élők ébredhetnek nyűgösen, végtagfájdalmaik fokozódhatnak. Ha ilyen tünetektől szenved, akkor a sajgó ízületeket tornáztassa meg kissé, kímélő átmozgatással mérsékelheti a tüneteket, de akár almaecetes borogatást is alkalmazhat. A ködös, párás idő a hőérzeten is ront, a nyirkosság hatására jelentősen romolhat a komfortérzet.

A frontokra fokozottan érzékenyeken kívül azonban a többiek számára kedvező az időszak, a kellemes hőmérsékletek mellett a napos tájakon szabadban eltöltött órák a téli időszak előtt feltölthetnek energiával, miközben az immunrendszer is erősödik. Érdemes kirándulni, sétálni, a gyerekekkel is minél többet kint lenni, a szelesebb tájakon a légszennyezettség is alacsony marad.

A közlekedés során elsősorban északon találkozhatunk helyenként nedves útszakaszokkal, ilyenkor mindenképpen ajánlott mérsékelni a sebességet és nagyobb követési távolságot tartani! Néhol élénk széllökések ronthatnak a menetstabilitáson, ezen kívül tompulhatnak a reflexek, megnyúlik a reakcióidő.

 

meteoklinika.hu / idojaras.huh i r d e t é s

betöltés..

;