h i r d e t é s

Változnak az esztergomi parkolás feltételei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Változnak az esztergomi parkolás feltételei

2023. január 04. - 06:03

Ott is fizetni kell, ahol eddig nem, ahová pedig eddig érvényes volt a bérlet, már nem lesz az.

Forrás: esztergom.hu

Az október 27-én tartott rendkívüli ülésén a képviselő-testület módosította a parkolásról szóló rendeletet. 2023. január 1-től több ponton is módosul az esztergomi parkolás.

  • Ingyenessé válik a parkolás azoknak, akik a lakóingatlanuk területén nem rendelkeznek gépjármű tárolására alkalmas területtel. Lakcímenként egy darab, két utcára érvényes várakozási engedély váltható.
  • A Schweidel és Budai Nagy Antal utcákban, a Vasútállomás mellett fizetőssé válik a parkolás (a P+R parkoló továbbra is ingyenes marad), az ott lakók kérésére, ugyanis sokan vették igénybe a lakótelepek parkolóit a vonattal utazók közül és ezzel nagyban megnehezítették az ott élők parkolását. Természetesen az ott lakók részére a fentebb említett ingyenes lehetőség biztosított lesz.
  • Bevezetésre kerül a Turisztikai övezet, amely magasabb óradíjjal működik és hétvégén is fizetős lesz a Bazilika szomszédságában és a Vízivárosban.
  • Változik a Bástya parkoló és a kórház előtt a Petőfi Sándor utcán lévő parkoló használata. Ezekben a parkolókban nem lesznek érvényesesek az egész városra vonatkozó parkolóbérlet, azonban az ott élők lakossági parkolóbérletei továbbra is elfogadottak lesznek. A Bástya parkolóban a jeggyel történő várakozást 3 órában maximalizálja a rendelet.
  • A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több zöld rendszámos gépjárművel találkozhatunk. Fenntarthatatlanná vált, hogy a nagy számú elektromos meghajtást is tartalmazó gépjármű ingyenesen használja parkolásra közterületeinket, ezért január 1-től a zöld rendszámú, azaz elektromos meghajtású gépjárművek a csak gépjármű töltése közben a kijelölt töltőhelyeken parkolhatnak ingyenesen.
  • Megszűnnek az óvodai és iskolai parkolási körzetek. Ezzel egyértelműbbé válik a parkolási rend ezeken a területeken is.
  • Jelentősen emelkednek a nagycsaládosoknak és tartósan beteg gyermeket nevelőknek adott kedvezmények.
  • Főképp a városunkba érkező turisták miatt bevezetésre kerül a hetijegy, ami 5000 forint ellenében lehetőséget biztosít a parkolásra minden parkolózónában.
  • Emelkednek a jegyárak. A jegyek jellemzően 50 és 150 forint közti összeggel nőnek óránként a jelenlegi árakhoz képest. Az áremelés mértékét főleg az indokolja, hogy városunkban évek óta nem történt korrekció a parkolási díjak összegét tekintően.

  • Hasonló okokból emelkedik a bérletek ára is. Az éves bérletek árát a képviselők 70.000 forintban állapították meg, amire a lakosság 50% kedvezményt kap, így 35.000 forintért parkolhatnak az esztergomiak egy éven keresztül. Ez hozzávetőlegesen napi 100 forint kiadást jelent a bérletvásárlók számára.

A jelenlegi bérletek áremelésének háttere: az éves parkolási bérlet ára az esztergomi lakcímmel rendelkezők számára 2017-től csökkent 15.000 Ft-ra, előtte 30.000 Ft volt, a képviselő-testület gyakorlatilag 5.000 forinttal emelte az 5 évvel ezelőtti - nyomott - árakat. Ezek az árak még mindig messze elmaradnak a környező települések és a hasonló méretű megyei jogú városok áraitól. Az alábbi infografikonon jól látható a más városokban alkalmazott díjtételek viszonyulása az esztergomi árakhoz. 

(esztergom.hu)