h i r d e t é s

Változott a diktátor forgatókönyve

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Változott a diktátor forgatókönyve

2020. augusztus 09. - 13:53

 

Minden bizonnyal Lukasenkót hirdetik ki győztesként a mai választás után, de minden szem Fehér-Oroszországra irányul, mert a diktátor forgatókönyve módosult, ám az emberek ellenállnak – írja Carl Bildt, volt svéd külügyminiszter. 

Aljakszandr Rihoravics Lukasenka - Fotó: Sergey Mamontov /Sputnik /AFP

A Washington Post kommentárja szerint 26 év után váratlanul felkavarodtak a dolgok az országban, tömegesek a tiltakozások, abban a reményben, hogy a mai megmérettetés változásokat hoz. Ám az elnök éppen ettől fél. Ezért a legesélyesebb jelölteket félreállította. Többeket közülük őrizetbe vettek, akárcsak ellenzéki aktivisták százait. Legutóbb pedig már a nacionalista érzelmekre igyekezett rájátszani, az (állítólagos) orosz beavatkozásra hivatkozva.

Ám az asszonytrió, a rivális jelölttel, Tyihanovszkajával az élen, tízezreket mozgatott meg, míg az államfő ki sem dugta az orrát a hivatalából, ahol engedelmes bürokraták veszik körül. De még ha nyer is, akkor is az a fontos, mi történik utána. Az ország ugyanis alapvetően megváltozott. A vírusfertőzés rossz kezelése folytán oda lett a hatóságokba vetett bizalom, de már korábban teret nyert a felismerés, hogy távolságot kell tartani Oroszországtól. Paradox módon ez utóbbiban Lukasenkonak is vannak érdemei. Egyértelműen elutasította pl., hogy Ukrajna ügyében a Kreml oldalára álljon.

Ugyanakkor végzetes módon függ Moszkvától. Mivel annak idején Napoleon és Hitler seregei is ezen a területen át jutottak el az orosz fővárosig, érthető, hogy Putyin fenyegetésnek tekinti a „színes forradalom” mégoly távoli lehetőségét is. És nem kétséges, hogy ha netán szorul a hurok, a nagy szövetséges az erő alkalmazására fogja bátorítani Lukasenkót. Nem szereti és nem is bízik benne, de azzal is tisztában van, hogy a politikus nem tud közelebbi viszonyt kialakítani az unióval vagy az USÁ-val.

Viszont ameddig az elnök nem liberalizálja a gazdaságot, addig nem képes elhárítani Oroszország közeledési ajánlatát. Moszkva emellett bővíteni igyekszik katonai jelenlétét az országban. Annál is inkább, mert Amerika egységeket vezényel Lengyelországba.

Brüsszelnek és az Egyesült Államoknak is világossá kell tennie, hogy azonnali és súlyos következményei lesznek, ha Belorussziában sérülnek az alapvető emberi és demokratikus jogok. Ha ez elmarad, akkor az EU és Amerika is bűnrészes lesz az esetleges kedvezőtlen fejleményekben. Egy nap persze az ország valóban független lesz, korszerű gazdasággal és nyílt, demokratikus társadalommal. Az Európai nemzetek részeként. Ez ugyan még odébb van, de lelkesítő látni a tüntetőket, akik egyértelműen jelzik, merre akarják terelni hazájukat. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s