h i r d e t é s

Váratlan pofont kapott Donald Trump

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Váratlan pofont kapott Donald Trump

2019. október 08. - 08:14

 

Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg. - írja a napi.hu.

Illusztráció: 444.hu/AFP

A bíró visszautasította Donald Trump érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól.

Döntését indokolva Victor Marrero bíró leszögezte: "visszataszító", hogy az elnök mentességre hivatkozik.

A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt

 - fogalmazott Marrero az MTI beszámolója szerint.

Az elnök a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a végrehajtást. Az ügyvédek szerint a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.

A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe

- írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. A politikus szerint

soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem.

Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.

napi.hu


 

h i r d e t é s